Verslagje: Langste straat van Nederland-loop, 8 mei 2010 PDF

Als we aan de laatste lus beginnen begrijp ik waarom het best wel makkelijk loopt.....

Vanmorgen op naar Sint-Jabik, voor een 30 km loop in het kader van het 30 jarig bestaan van SV friesland. Sint-Jabik? Waar ligt dat eigenlijk? Het navigatiesysteem kent het niet. Na wat googelen blijkt het Fries te zijn voor Sint Jacobiparochie. Logisch toch.

 

Ik heb nog niet echt een plan, maar moet wat kilometers maken ivm met het pacen op de marathon van Leeuwarden.  Wil lekker ontspannen lopen en hopelijk laatste 10 kilometer wat versnellen. Vanessa doet het wat rustiger aan en gaat voor de 10 mijl. Er staat een grote feesttent en er treden 'Friese artiesten' op. Het schijnt dat Syb ook nog komt. Met bussen worden we naar de start gebracht ergens in een dorpje bij een kroeg. De trainingspakken kunnen bij Jan Kooistra in het busje gelegd worden. Niks stickers met startnummers op de tassen. Gewoon zelf weer uitzoeken bij de finish. Het is ondertussen helemaal droog geworden en lekker loopweer.

De langste straat van Nederland is geloof ik, slechts 14,5 km lang. De dertig kilometer maakt eerst een lus van 6 kilometer en gaat dan over de langste straat van Nederland met aan het einde nog een grote lus. De start wordt opgevrolijkt door 'Friese Afrikanen' op trommels. Ik zoek een lekker tempo en zie al snel dat het rond de 4:17 ligt. Das 3 uur op de marathon. Dit is veel sneller dan ik wil, maar het loopt lekker. Voor me loopt een groepje van 4 man. Dan daar maar naar toe. 30 kilometer in mijn uppie rennen is ook niet alles. Na een km of 5 heb ik ze bijgehaald en we draven lekker verder. Het gaat heel makkelijk. Al snel haken er 2 af. Na nog wat kilometers haakt er nog ťťntje af en blijven we met z'n tweeŽn over. Tempo 4:14 en het loopt nog steeds heel gemakkelijk. Hartslag onder de 150. De langste straat, wat eigenlijk een dijk is, leidt ons langs allerlei gezellige huisjes en weilanden. Veel publiek is er niet. Regelmatig rennen wat paarden en schapen een stukje mee.

Als we aan de laatste lus beginnen begrijp ik waarom het best wel makkelijk loopt. Vanaf de 20 kilometer hebben we behoorlijke tegenwind. Het tempo vast houden kost nu duidelijk meer moeite. Het parcours gaat nu langs loslopende schapen en mooie smalle paadjes dwars door de weilanden. Mijn medeloper blijkt wat meer over te hebben dan ik en gaat er op de 27 km langzaam vandoor. Met een voorsprong van ruim 20 seconden finisht hij voor me. Maar mijn tijd van 2:07:31 is wel een dikke pr op de 30. Een kleine 6 minuten sneller. En dat zonder dat ik echt helemaal kapot ben. Vanessa is ondertussen al gefinisht in 1:31:06. Wel mooi een eerste plaats bij de vrouwen senioren. Dat er verder geen vrouwelijke senioren meedoen maakt niet uit. Ze heeft lekker gelopen en gaat volgende week bij de 'tietenloop' in Nijmegen proberen haar 10 kilometer tijd te benaderen, of beter nog verbeteren. In de feesttent eerst de consumptiebonnen maar opmaken: Bier! Gelukkig is ook hier gedacht aan de vegetariŽrs en wordt er voor mij speciaal van boven een vegetarische soep gehaald. De koek, soep en broodjes alles is gratis. Geen medaille maar een 'handig' alles-in-ťťn-apparaatje en het boek "De Loper" van Sido Martens krijgen we als herinnering mee.

Al met al een geslaagd jubileumloopje van SV Friesland.

gr, Edward

 


Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst