Oudejaarsloop, Blijham, 21.1km, 28 december 2013
Clubrecord en derde plaats M60 voor Menno en PR voor Gerald!
Blijham2013
Foto: Bart de Vries; HIER staan nog meer foto's.
Nog nooit waren er zoveel lopers in Blijham. Maar liefst 901! En traditioneel is er ook een leuk en gezellig groepje LBers aanwezig. Dat komt natuurlijk door de vaste dag (altijd laatste zaterdag van het jaar) en het feit dat die LBers na de kerstdagen weer eens wat actie willen.
Door het prima weer - Vorig jaar zelfs meer dan 10C, nu net er onder - waren de verwachtingen van velen hooggespannen. Menno had zijn plannen al min of meer prijsgegeven en aasde op het 10-jaar oude clubrecord M60 (1:31:11, Jacob Hofman, 2003). Het lukte hem met glans met maar liefst 5min 13sec. Klasse! Ook Gerald verpletterde zijn PR met bijna 4 min (oude tijd 1:44:05). Opvallend was ook de tijd van Michel: hij liep bijna 20 (!) min sneller dan in 2012 (toen 2:04:21) - dat is 1 min per km. Hoe zo progressie?
En heel goed dat Eppe er weer was na 9 maanden er uit geweest te zijn!
Andere verwachtingen kwamen niet helemaal uit. Lees de verslagjes. Opvallend was dat van sommige lopers (waaronder de webmaster, zie zijn Garmin uitlezing) de hartslag relatief hoog was. Zou dit komen door het verbranden van de nodige versnappingen van de feestdagen? Sommige LBers hadden de avond er voor nog twee tripels of een cognactje gedronken als voorbereiding. Of dat helpt? Lees 't verslagje van Menno.
De tijden op de website zijn bruto (cursief = netto). Er was nl geen startmat. Als je een betere nettotijd hebt mail even.
De foto's van Peter en Bart op Picasa staan HIER en als slideshow HIER
HIER staat de Garmin route van Peter (tja na 15km ging de kaars langzaam uit...)
En..... Bart bedankt dat je er was was als fotograaf, chauffeur, bijrijder, verzorger en aanmoediger; sterkte met je blessure!
Er zijn verslagjes van Edward, Michel, Sabina en Menno
Bericht op Noorderkrant.nl
Krantenartikel Omelander Courant en krantenartikel Noorderkrant
21.1km bruto
netto
Menno Fritsma, derde plaats M60, zie onder
1:25:58 CR!
Jan Schipper 1:36:47
Gerald Schuil 1:40:14 PR!
Michel Mooiman, zie onder 1:44:29
Peter Pettinga 1:44:29
Eppe Wolfis 1:49:20
Peter v.d. Hulst 1:49:07
Thom Snijder 1:51:13
Vanessa Wuijster 1:56:08
Edward Pechler (haas), zie onder 1:56:08
Bert Bos 1:56:08
Henk Schuitema 1:56:08
10km
Sabina Oudman, zie onder 55:35


Link naar de website

Maar na een kilometer of vier veranderen de bevelen in mededelingen vol zelfmedelijden: "Het gaat cht niet" tot "ik wil terug".......

Edward zeg tegen mij: we lopen je straks voorbij; een mooie prikkel om hun voor te blijven.

Zij is tevreden en wil zo samen wel doorhobbelen, maar sorry.. geef me zelf op m'n donder.. iets meer pit.........!

Voor de energie had ik de avond ervoor een bord pasta en twee tripels gehad, dus daar kon het ook niet aan m ankeren.....
Lees verslagjes van Edward, Michel, Sabina en Menno>>>

Verslagjes van Edward , Michel , Sabina en Menno

Edward:

Niet blij in Blijham

Even een PR lopen om het jaar af te sluiten. Dat leek Vanessa een goed plan en ik was weer het haasje. Met een banaan in de hand en een gelletje in mijn achterzak fungeer ik ook als haar pakezel. Nu alleen nog even tempo 4:57 lopen. Peter Pettinga loopt ook mee en heeft een passend startnummer: 145. Dat is de tijd die Vanessa wil lopen. Ruim anderhalve minuut sneller dan haar PR.
 
De eerste kilometer gaat een beetje te snel en ik probeer het tempo wat omlaag te brengen. Michel haalt ons in. Als ik zeg dat we hem straks wel weer inhalen antwoordt hij: "Het is alles of niks". Vanessa praat liever niet als ze rent dus we lopen in stilte. Ik kijk soms achterom of ze er nog is. Het enige wat ik soms hoor zijn korte bevelen zoals: "Hey links" of "Voor"! Ik probeer haar zoveel mogelijk uit de wind te houden. Maar na een kilometer of vier veranderen de bevelen in mededelingen vol zelfmedelijden: "Het gaat cht niet" tot "ik wil terug".
blijham2013 edward vanessa
Foto: Bart de Vries
 
Terug gaan we natuurlijk niet. We laten Peter gaan en we laten het tempo iets zakken. Bij de verzorgingspost haal ik sportdrank voor haar, maar dat werkt ook niet. We worden ingehaald door de 1:46 groep met daarin Peter van der Hulst bij wie het ook niet meer vanzelf gaat. Aanhaken lukt Vanessa niet. Ook Jeroen Moser haalt ons in en probeert Vanessa nog wat moed in te praten. Bij het onverharde deel van de route wil ik haar opvrolijken door lekker door een diepe plas te stampen. "Lul wat doe je nou" is haar manier van mij bedanken. Henk en Thom halen ons in. Thom ziet er redelijk fris uit. Henk heeft het iets moeilijker en gaat eerst even uit de broek. Ik dwing Vanessa om een gelletje te eten in de hoop dat ze weer wat energie krijgt. Als Henk ons weer heeft bijgehaald en een tijdje meegelopen heeft gaat hij er vandoor om naar Thom toe te lopen. Wij vragen ons af of dat gaat lukken. Ons tempo is ondertussen gezakt naar rond de 6:00. Vanessa heeft overal pijn en loopt als een doedelzak. Ook een banaan brengt daar geen verandering in. De volgende Bedummer die ons voorbijkomt is Eppe. Die loopt relaxt en geniet van het mooie weer. Dan nadert de 1:56 groep met Bert ons. We haken even aan maar ook dat gaat niet. Bert blijft bij ons en de 1:56 groep loopt langzaam bij ons weg.
 
Opeens zien we Henk aan de kant staan. Thom bijhalen was teveel gevraagd en hij heeft geen zin meer. Maar natuurlijk gaat hij door en loopt gezellig met ons mee. Langzaam voeren we het tempo op en Vanessa begint weer een beetje te leven. Het is trouwens prachtig weer. We zien zelfs een zonnetje. Henk heeft het zwaar maar laat zich niet kennen. We halen steeds meer lopers in en finishen met z'n vieren laag in de 1:56. Ach dat is "slechts" 11 minuten langzamer dan Vanessa wildeSMILEYS_SMILE Volgend jaar, nieuwe kansen.
 
Ik wens iedereen een 2014 vol met nieuwe sportieve uitdagingen.
 
Edward.

Michel:
Om 9:30 staat Bart voor mijn deur om naar Blijham te gaan.Eerst Thom en HenkS ophalen dan richting Blijham.
Vandaag een mooie temperatuur rond de 9 g. Dus voor mij korte broek en mijn shirt. Bart die een blessure heeft gaat mee op zijn fiets om foto's te maken.
En als verzorgingsman. Het is erg druk in Blijham maar de start is om 12 uur.
Heel wat LBers zijn naar Blijham gekomen voor de halve marathon.
Ik zou eerst rustig aan doen maar bij de start hebt ik al door dat het een lekkere dag wordt voor mijn. Al hebt ik dat al wel eens eerder gedacht zoals vorig jaar in Blijham toen stortte ik bij de 10 km in elkaar.
En kwam ik met een tijd van boven de 2 uur binnen. Binnen een aantal km's loop ik Edward en Vanessa voorbij.
Edward zeg tegen mij: we lopen je straks voorbij; een mooie prikkel om hun voor te blijven.
Na een km of 7 moeten we een stuk tegenwind lopen; laat me terugzakken om in een groepje terecht te komen.
En loop zo mee met het groepje. Bij de 10 km kom ik door in 49:40. Maar op dat moment krijg ik het ook zwaar.
blijham2013 michel
Foto: oypo.nl

Het zou toch weer niet....? Bij een km of 11 komt PeterP bij mij lopen en vraagt hoe het gaat. Ik zeg ik hebt het zwaar hij zegt rustig door lopen en probeer je te herpakken. Bij km 13 gaat het al weer beter en op dat moment kan een tijd onder de 1u45 mogelijk zijn. Bij km 15 denk ik waar blijft Bart met mijn koek. Maar hoorde dat Bart het ergens anders druk mee had. Ook hoorde dat er mensen er langer over deze loop gedaan hadden dan ze gepland hadden want die gingen er bij zitten. PeterP en ik zien de groep van 1u46 voor ons na een aantal km lopen we deze ook voorbij.
Nog 3 km te gaan we zien de 1.45 groep lopen. Proberen het gat dicht te lopen maar mij lukt het niet.
Tanden op elkaar lopen we richting de finish. We lopen samen over de finish met een tijd van 1uur 44min 22sec.
Na een week van veel training ben ik blij met dit resultaat. PeterP bedankt voor het er door heen slepen tijdens deze loop.
Gerald gefeliciteerd met je nieuwe pr en Menno ook met het nieuwe CR.
Dit was mijn laatste wedstrijd loop van 2013.

Bij deze wil ik iedereen een mooie jaarwisseling toe wensen .
En een gezond, sportief 2014.

Michel


Sabina:
Even de verslagjes gelezen van Edward en Michel, Je herkent altijd weer dingen en gevoelens die je zelf ook had, Behalve dat ik niet voor een snelle tijd ga, en bovendien voor een respectabele afstand van tien km kies.
Blijham is gewoon een ding, gewoon vaste prik . Voor 6 euri een tien of een halve lopen, goede verzorging onderweg, thee, ranja en oliebollen bij de finish.
Het is er gewoon gezellig en dan ook nog eens een mooie dag!

Twee weken geleden de halve van Ameland, het concentreren op een halve is me nu teveel ..ook al op Ameland.
Dus gewoon lekker een tien doen, uiterst ontspannen sta ik aan de start, blij dat ik de tien mag doen.
Na het startsignaal gaan de eerste paar kms over dezelfde route als de halve. Geheel onverwacht gaat iemand me een tempo aangeven. Ik neem hier dankbaar gebruik van.
Mijn hartslag is meteen al te hoog,  tja. .hoe dat komt?
Het hoofd wat vol.. gewoon doorlopen.
Ik geniet.. even een tien.. hoeft niet hard ..ontspannen gaan inspannen (goh, mooie zin!!).. moet niks. Maar liefst een redelijke tijd.
Onderweg sluit een dame bij me aan, bij de 5km vraagt ze de tijd. 28min!!
Zij is tevreden en wil zo samen wel doorhobbelen, maar sorry.. geef me zelf op m'n donder.. iets meer pit Sab!!
Dan het bordje 6,  haha.. nog maar vier km! Ben vergeten hoe dat ook maar weer was.
Doe gewoon mijn best, hartslag blijft hoog maar stabiel.
Ik kom binnen op 55,35min, niemand die zegt dat ik het slecht heb gedaan, tuurlijk niet.
Allemaal staan we te glunderen, over en weer wordt gevraagd of je lekker gelopen hebt, iedereen heeft zijn eigen verhaal en beleving.
blijham2013 sabina1
Foto: oypo.nl

Gerald had niet helemaal lekker gelopen wel een pr.. van harte!!
En Eppe, breed grijnzend.. dat is enige wat ik nog weet, mooi man!!
Thom zoals verwacht pijnlijk maar toch snel. Bert was na het hazen van die eerste ruim 3 km niet bij machte een snelle halve neer te zetten.
Maar ik zag Edward, Henk, Vanessa en Bert de laatste 500 meters  in gaan ..tjonge ..oorverdovende stilte en serieuze blikken.
Het was een geniet middag ..toch??
Samen een drankje nadien en Edward een patatje bij de kerstboom.

Wie vondnt mooi  toch??

Groetjes,
Sabina

Menno:

Een bericht van mij over Blijham
 
De halve marathon van Blijham is denk ik al een jaar of 30 vaste prik. Ik heb een paar keer gemist vanwege een blessure of een vakantie, maar de datum staat altijd in de agenda. Gelukkig was ik net op tijd hersteld van een hardnekkige knieblessure. Die liep ik begin dit jaar op tijdens een pilatesles in de sportschool bij een zijwaartse ligging. Ik leunde op de rechterknie en voelde en hoorde die opeens een knal geven. Gelukkig kon ik mijn conditie goed bijhouden met andere bezigheden dan hardlopen. Dat was fietsen en lopen op een roltrap van zes treden. De trap gaat naar beneden en daar loop of ren je tegenop (snelheid is in te stellen, ook via een intervalprogramma). Dat lukte goed.
Een paar maanden geleden was de knie van de ene op de andere dag weer zo goed als gerepareerd en lukte het rennen ook weer. Een paar weken geleden heb ik de stadsparkloop gedaan als test. De 16 km ging in 1 uur 6 minuten en ik kon met vertrouwen uitkijken naar Blijham.
Het weer was gelukkig dik in orde: goede temperatuur, een lekker briesje en gevoelsmatig flink wat zuurstof in de lucht. Voor de energie had ik de avond ervoor een bord pasta en twee tripels gehad, dus daar kon het ook niet aan m ankeren. De eerste 14 kilometer zat ik in een mooie groep. Er gingen er af en toe een paar vandoor, er losten er ook een paar en er sloten ook weer wat aan. Het bleef een grote groep, ideaal dus. Na 14 kilometer maakte ik een verkeerde keuze door als enige een rechterweg (met klinkers) te kiezen in plaats van de gemakkelijker asfaltweg. Maar die asfaltweg was met lint afgezet waar iedereen, behalve een eenzame braverik, zich niets van aantrok. Toen ik dan ook maar het lint passeerde zat ik helaas meteen zo'n 10 meter achter de groep en die was niet meer te achterhalen. Het ging mij toch al een paar kilometer wat aan de harde kant, dus niet getreurd. De tussentijd op de 15 kilometer was 1 uur 30 seconden. Dat was een licht verval ten opzichte van de 10 kilometer (40.11). De benen begonnen vanaf 15 km geleidelijk aan een vertrouwd verzuurd gevoel te geven en de hardloopschoenen als harde klompen. Ik kon het tempo echter nog steeds wel goed houden. Op zo'n 17 kilometer, bij de overgang van het fietspad naar de brede weg zag ik vlak voor mij opeens een auto het fietspad blokkeren. Die wilde blijkbaar keren. Ik ging voorlangs en op dat moment hoorde ik de auto gas geven en alweer naar voren gaan. Mijn benen en mijn hart maakten alle drie een sprongetje en ik gaf een klap op de motorkap. De auto remde gelukkig weer en met wat extra adrenaline vervolgde ik mijn weg. Ik werd nog gepasseerd door een loper en later ook nog een keer. Dat pakte goed uit want bij elk kon ik een kilometer in het keilzog. En daar was de finish. Nog even een sprintje om nog net binnen de 1.26 te blijven. Ik was dik tevreden met mijn tijd. Ik verwachtte wel binnen het oude clubrecord te kunnen blijven, maar 1.25 had ik niet verwacht. 's Avonds weer twee tripeltjes om de energie aan te vullen en de laatste restjes verzuring uit mijn benen te krijgen en de volgende dag was ik eigenlijk weer als nieuw.
blijham2013 menno
Foto: oypo.nl

In de sportschool een half uur stevig trapgelopen en een kilometer of vijf op de loopband gedaan. Leuk om al die loopgroepers te zien in Blijham! Helaas heb ik de afgelopen twee jaar geen enkele training gevolgd en ik heb mijn lidmaatschap dan ook opgezegd. De voornaamste reden is dat mijn werkrooster is veranderd en ik vanaf 1 januari elke dag tot 18.15 uur werk. Daarmee kan ik dus nooit op tijd naar de training komen, als ik dat toch weer een keer van plan ben. Dus een lidmaatschap heeft niet veel zin meer. Mijn focus ligt een stuk minder op lopen dan het jarenlang geweest is, ook vanwege blessures. Andere dingen zijn ook leuk om te doen. Ik denk nog wel zo'n vier wedstrijden per jaar te doen, maar meer ook niet. Of ik moet echt weer de geest krijgen. Ik wens iedereen een heel leuke jaarwisseling toe en een heel mooi 2014! ik heb met Henk Schuitema afgesproken dat ik weer lid word als ik 65 ben en dan al zijn clubrecords ga afpakken. Dat is mijn goede voornemen. Iedereen veel loopplezier en ik blijf natuurlijk jullie prestaties volgen op die prachtige website. Peter, veel succes daarmee!

Groeten van Menno


 
Reacties (1) Geen reacties meer mogelijk
1 maandag 30 december 2013 22:02
Sabina
Menno, wat een verrassing een verslag van jou,en wat jammer dat trainen niet lukt, maar zo nu en dan komen trainen mag ook hoor.
Ik begrijp dat we moeten wachten tot je 65 bent,
maar als het anders is zien we je graag terug.

Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2021  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst