46e Enschede Marathon, 27 april 2014
Natte Marathon Enschede krijgt 'onze' lopers niet klein!

Enschede2014
Foto: Evelyn; HIER staan veel meer foto's

Twee ervaren LB-marathonlopers gingen van start in de oudste marathon van Nederland. De weersomstandigheden leken redelijk, maar al snel kwam de regen met bakken uit de hemel. Daar hadden met name de maratholopers last van. Veel lopers klaagden (op TV-Oost) over koude bovenbenen. Jan en Petra waren op de TV vlak voor de finish duidelijk in beeld en zij voltooiden hun 8e resp 12e marathon in prima tijden. Elke marathon heeft zijn eigen verhaal, en misschien krijgen we de verhalen van Petra en Jan nog te horen. En of de marathon nu 60m te lang was..... In ieder geval gefeliciteerd met jullie prestatie!

Nieuwe trainer Ben Stellingwerf deed, zoals op de foto's van Evelyn te zien is 'haas' werk voor de snelste Nederlandse vrouw: Reina Visser op een schema van 2u30min. Klasse Ben!

N.B. degenen die de rapportage op TV-Oost gezien hebben, en genoten hebben van het echt vakkundig commentaar van Huub van Langen zagen wellicht ook DEZE Tweet van de webmaster voorbijkomen (Erben wordt genterviewd vanaf de motor).

Foto's van Evelyn staan HIER
Een krantenartikel staat HIER
42.2 km netto
Jan Schipper, zie onder 3:49:22
Petra Bus, 8e V35 3:50:55
ook interessant:
Iwan Kamminga 2:24:46


Link naar de website

....het startschot klinkt om 10.30 uur. Waarschijnlijk is daarbij een wolk lek geschoten....
... vlak voor de 41 km stond Evelyn al met de hondjes en vroeg of ze mij moest duwen het laatste stukje. Zag het er zo soepeltjes uit?
Lees verslagje van Jan>>>

Vanmorgen om 5.00 uur uit bed. Sinaasappelsap, kopje thee, broodje, afwassen en de hondjes uit. Nog even koffie zetten voor onderweg en klaar. Petra zou om 6.30 bij ons zijn, want ze houd de hondjes achterin gezelschap. En ja, hoor. Klokslag 6.30 uur is ze bij ons (goed h), dus kunnen we vertrekken. Het is nog steeds droog.
Onderweg ook nog steeds droog. Daar aangekomen om 8.30, nog steeds droog.

De auto geparkeerd in de parkeergarage onder de start finish. Dan de startnummers maar halen in het Saxion. We waren nog aan de vroege kant blijkbaar, want we kwamen nog niet veel lopers tegen. Daarom liepen wij dus ook eerst naar het verkeerde Saxion. Daar was totaal geen aktiviteit. Ineens begint er in de buurt harde muziek te spelen. Daar moesten we dus zijn. Dat heet ook Saxion.
Evelyn wilde met de hondjes met ons mee lopen naar binnen, maar werd direkt weer naar buiten gestuurd. Gn honden hier. Dat begrijp ik ook wel. Als de honden ook een startnummer halen maken de Kenianen natuurlijk geen kans meer.
Binnen nog even de flesjes eigen drankjes in de kratten zetten (moest vr 9.00 uur) en dan weer terug naar de auto en start/finish gebied.
Het begint heel licht te miezeren. Dan verkennen we het gebied nog even. Waar is de bewaakte bagagewagen, zijn de douches en is de kleedruimte. We komen onze nieuwe trainer Ben Stellingwerf nog tegen. Wat leuk dat hij voor ons helemaal naar Enschede komt. Oh nee, hij was er om de 2:30 groep te hazen. Op het laatste moment had hij dit te horen gekregen en vroeg zich af of hij er klaar voor was.
Vervolgens het "wat doe ik aan" probleem. Het viel mee deze keer. Petra had nog een hempje onder haar shirt en ik besloot alleen in hempje en een fladderbroekje te gaan. Het miezert namenlijk alleen maar een beetje. Dat wil wel.

Om 10.20 uur gaan we richting startvak. We dachten aan vak 3 van 03:11 tot 03:47. Ja, toen hadden we nog hoop. Evelyn wenst ons succes en het startschot klinkt om 10.30 uur. Waarschijnlijk is daarbij een wolk lek geschoten. Het begint echt te regenen. Petra en ik wensen elkaar succes en we gaan.
Ik wilde ongeveer 4.45 min/km proberen te lopen. Op zich ging het wel goed tot 21 km, maar ik had het vreselijk koud. Ik had inmiddels al een keer of 6 geplast. Daar ben ik heel goed in.
De regen kwam dan ook met bakken naar beneden. Eerst dacht ik eraan om uit te stappen op de helft en een warme douche te nemen om weer op temperatuur te komen. Maar de route ging niet langs het start/finish gebied en daarbij komt dat ik bij de Saksenmarathon ook al ben uitgestapt bij 30 km.

Al soppend en strompelend ging het steeds verder bergafwaarts met het tempo. Bij 25 km werd het even bijna droog waarna de regen vrolijk verder ging. Er zat iets, steeds meer, in m'n kuiten te bijten. Na 29 km begon ik te wandelen. Moet kunnen dacht ik, wat huppelen en knieheffen en weer verder. Dit was het begin van het eind. 2 km (hard)lopen en weer stiekem wandelen. Na een paar keer wandelen dacht ik aan Peter van der Hulst. Ik keek al achterom waar Ineke Scheffer bleef. In totaal heb ik 7 x gewandeld/gehuppeld. Ik had verwacht dat Petra er inmiddels al lang moest zijn en keek af en toe weer achterom waar ze bleef. Mijn kuiten hadden het al helemaal gehad.

Vlak voor de 41 km stond Evelyn al met de hondjes en vroeg of ze mij moest duwen het laatste stukje. Zag het er zo soepeltjes uit?
Eindelijk zag ik een boog staan. Hoera, de finish? Rechts van mij, naast het parkoers hoor ik een vrouwenstem. Natuurlijk als gezonde man kijk ik direkt. Er liep een goedgetrainde mooie jongedame in roze hardloopkleding die dacht laat ik die ouwe man even over de finish helpen. Ze begon me op te jutten om te versnellen en liep met me mee.
Het hielp warempel, ja, mnnen. Ik wilde nog vragen of ze niet eerder had kunnen komen.
Voor het eerst sinds de 29 km begon ik weer wat lopers in te halen de laatste paar honderd meters. Maar er kwam nog een boog, en nog een. Maar dan eindelijk de laatste.
DE FINISH, ik ben er.

Ik schuifel rustig wat verder na de finish en ineens hoor ik Petra roepen. Ze is er ook al.
Ook bij haar ging het niet van harte. Dus konden we samen naar de kledingwagen strompelen.
Daarna lekker douchen om weer op temperatuur te komen. De douche was zo heet dat ik er niet onmiddelijk onder kon.
HEERLIJK!!!!

Inmiddels weer thuis moest Evelyn eerst mij en daarna Petra uit de auto trekken. Het gaat nu al wat beter. Ik zucht en kreun nog wat als ik in beweging kom.
Als ik naar buiten kijk dan REGENT het nog steeds.

Op naar Sneek? 
 
Groeten Jan


Reacties (3) Geen reacties meer mogelijk
1 zondag 27 april 2014 19:27
Ger
Lastige omstandigheden vanwege het vele hemelwater... Met geen enkele marathon te vergelijken. Prima prestaties, respect!
2 zondag 27 april 2014 22:13
Peter
Mooi verslag Jan; zo herkenbaar allemaal. Lijkt wel een beetje op mijn ervaring vorig jaar alleen was 't toe niet nat. Tja, ben je goed getraind, loopt 't zo af. Maar dat is en blijft 't magische (en mooie) van de marathon.
Helemaal top dat jullie beiden toch prima gefinisht zijn. En leuk dat jullie zo in beeld waren bij TV Oost, Jan herkenbaar aan de LB-pet en Petra aan haar altijd herkenbare 'big smile SMILEYS_VERY_HAPPY SMILEYS_VERY_HAPPY ' , of 't nu zwaar is of niet.
Geniet er allebei van!!

Groet, Peter
3 dinsdag 29 april 2014 15:06
Edward Pechler
Gelukkig dat je na de eerste ronde niet dor start/finish kwam. Want uitstappen omdat het een btje regent kan natuurlijk nietSMILEYS_SMILE Goed gedaan Jan en Petra. Uitstappen doe je hoop ik wel je er zo aan toe bent. http://www.youtube.com/watch?v=MylDS0NxqB0&feature=youtu.be en anders zou een organisatie die een btje verstand heeft zo iemand allang van het parkoers moeten halen ipv aan te moedigen.

Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst