Marathon rond Sneek en meer, 21 juni 2014
Eerste editie Marathon Sneek


Foto: Jan's toestel. KLIK!

Dit is de eerste editie van een echte midzomernachtmarathon. Hopelijk het begin van meer edities.
Uiteraard trok deze happening een aantal LBers. Er stonden er meer ingeschreven, maar die moesten om diverse redenen verstek laten gaan.
De twee finishers liepen prima tijden. Allebei niet ver van hun beste tijd. Jan in zijn 2e marathon dit jaar (8e totaal) +129 sec en Mente in zijn 10e marathon +45 sec. Klasse heren!
Evelyn is ook gestart in Sneek, maar helaas moest ze halverwege de handdoek in de ring gooien...
Lees de verslagje van Mente en Jan; Mente's Garmin route staat HIER en die van Jan HIER
42.2 km netto
Jan Schipper, zie onder 3:26:23
Mente Wiersema, zie onder 3:56:57


Link naar de website

Na 12 km kom je over een ponton heen, deze is vlak voordat we hier aankomen neergelegd en daarna weer gelijk afgebroken.....
Op de gekste plekken enthousiast publiek om je aan te moedigen........

Het ging bij mij steeds zwaarder en m'n hartslag liep steeds meer op, maar toch bleef ik inhalen. Dat voelde goed.

Lees verslagjes van Mente en Jan>>>
Verslagjes van Mente en Jan

Mente:
Enkele details:
Bij de start kwam de zon door, hierdoor was het eerste uur net iets te warm. Na 10 km loop je ongeveer anderhalf km. over een grasdijkje en door een weiland heen, het was net een stukje Slachtemarathon.
Na 12 km kom je over een ponton heen, deze is vlak voordat we hier aankomen neergelegd en daarna weer gelijk afgebroken. Na 18 km kom je langs het Sneekermeer te lopen, hier kregen we te maken met tegenwind wat in het begin eigenlijk best wel lekker is doordat het voor wat afkoeling zorgde. Na 23 km verlaat je het Sneekermeer en loop je het Friese landschap in, dit is ook het eind van de smalle paadjes.
In dit gedeelte kreeg ik last van mijn hamstrings, ik denk mede door de oneffen paadje welke we hiervoor hebben gehad. Bij km 34 kreeg ik weer last van mijn maagstreek, had in Leiden ook last van gehad, alleen nu kwam ik er wel grotendeels overheen. De laatste kilometers werden extra zwaar doordat je in het donker kwam te lopen met nog maar weinig lopers om je heen, gelukkig kon ik mijn tempo wel vasthouden, mede omdat ik wist dat ik vlak bij mijn pr uitkwam.
Helaas kon ik de laatste kilometers niet meer versnellen om nog een pr te lopen, liep echt op mijn max.
Na de finish zag Evelyn naast Jan staan, wist gelijk dat dit een slecht teken was, helaas voor haar moest ze halverwege uitstappen.
Wat me verder nog opviel:
Op de gekste plekken enthousiast publiek om je aan te moedigen, onder andere Jan Kooistra die ergens helemaal alleen stond om alle namen van de lopers op te noemen.
Lopers die je zag wandelen waren vaak in het bezit van een Camelbag, vraag me dus ook af of dit het lopen niet zwaarder maakt. Na afloop een heerlijke warme douche, maak je ook niet overal mee.

Garmin route: http://connect.garmin.com/activity/525600336

Groet,
Mente

Jan

Toen we gisteren in Ysbrechtum aan kwamen om de auto op de parkeerplaats te parkeren kwamen we in de file te staan. De wandelaars verlieten de P-plaats en de hardlopers wilden erop. En dat allemaal over 1 pad. Het was gewoon een groot weiland waar de koeien net waren verwijderd. Dan is 5.- euro per auto een leuke bijverdienste. We zagen Mente zn auto al staan, dus hij was er al.
Lopend naar de bus pendeldienst ongeveer 1 km. Tot onze verbazing stond de bus bij de parkeerplaats van de sporthal, waar we ook zijn opgestapt voor de Slachtemarathon.
Na een kort ritje kwamen we aan op zon 200 m van de start.

In het start-finishgebied stond Mente al. Vervolgens het petje met verlichting gehaald, die gedragen moest worden na 22.30 uur voor de veiligheid. Er stond nog een loper die zich afvroeg hoe hij zijn startnummer moest dragen zonder speltjes. Hij was ze vergeten. Gelukkig heb ik altijd een paar op reserve in de tas. Hij weer blij.

Toen het dilemma "wat doen we aan". Het was daar in de zon en uit de wind erg warm. Bij het sneekermeer is het vast frisser dus toch maar een t-shirt met korte mouw onder het LB-hempje. Heb n.l. geen t-shirt meer van de LB.
We hadden nog de opdracht een groepsfotootje te maken van ons drien. Even een agent gevraagd die in de buurt stond. Mooie foto geworden.

Daarna maar rustig richting startvak. Dat was aan de andere kant van het water. Via een bruggetje het water over. Erg druk daar. Veel publiek stond voor het uitzicht op het hoge bruggetje.
Daar ben ik het eerste vak maar ingedoken na Evelyn een zoen te hebben gegeven en succes te wensen. Mente natuurlijk ook, op de zoen na.

Vlak voor de start gingen de slagbomen, van de brug vlak voor ons, open. Ik kon niet zien of er ook een boot aankwam of dat het een soort startschot zou zijn wanneer de bomen weer omlaag zouden gaan. Er waren meer die zo dachten, want toen de bomen naar beneden gingen begonnen de eersten al te rennen. De speaker had moeite ze tegen te houden. Maar kort daarna klonken meerdere luchthoorns (op gasbusje) om de daadwerkelijke starttijd aan te geven. Lopen maar.

Het eerste stuk was erg druk door de smalle klinkerstraatjes, maar na ruim een km had je meer ruimte. Via (fiets) paden door een park werd je na 3,5 km op de eerste beklimming, een viaduct op, getrakteerd.
Als je nog fit bent is dat nog niet zo erg. Op bijna 7 km nog een viaduct op. Overal veel publiek die je naam roept (op startnr.) en je vreselijk enthousiast aanspoort. Ik had het wel flink warm met de wind grotendeels in de rug.
Dan een wat minder stuk van 3 km langs de A7, maar daarna wordt de route pas echt mooi. Linksaf langs het Jentjesmeer (naar m'n moeder genoemd waarschijnlijk) naar Rufus aan het water. Daar zijn enkele pontons op het water geplaatst om de oversteek te maken. Heel bijzonder. We zitten inmiddels op 12 km.
Vervolgens lopen we door een klein natuurgebiedje genaamd de Zwettepoel.

Na km 17 zien we heel veel water. We lopen op schelpenpaadjes langs de rand van enkele poelen van het Sneekermeer tot we na 21 km ineens de Slachtedijk op lopen. Dan maar een stukje onverhard verder over het gras. Het duurt ongeveer 1 km en dan lopen we langs het kameleondorp Terherne en via fietspaden en schelpenpaadjes achter elkaar door de landerijen verder.
We maken een lus naar links en gaan langs het water, de Nieuwe Wetering, weer terug naar het Sneekermeer. Hier zitten we op 32 km. Hier kregen we de wind meer tegen en werd het ook wat frisser. Gelukkig had ik de nodige plaspauzes al in de eerste helft gehad en kon ik lekker doorlopen. Nou ja, lekker? Bij 28 km begon ik al te tellen, nog 14 km!
Hier stond Jan Kooistra trouwens iedereen enthousiast aan te moedigen. Gewoon maar doorgaan.

Bij elke verzorgings post even gewandeld om n sportdrank te drinken, n wat water om het weg te spoelen. De sportdrank vond ik niet zo lekker n.l.
Na 31 km begon ik mijn benen te voelen. Even een gelletje genomen en daarna ging het weer wat "lichter".
Liep Gerrie Visser voorbij die het moeilijk had volgens mij. Eigenlijk heb ik vanaf hier alleen nog maar ingehaald. Een loper op Vibram schoenen die de hele weg met veel praatjes een paar dames "haaste", werd steeds stiller en raakte steeds verder achter. De dames liepen gewoon door.
Het ging bij mij steeds zwaarder en m'n hartslag liep steeds meer op, maar toch bleef ik inhalen. Dat voelde goed. Bij ongeveer 35 km maar weer een gelletje. Zo kon ik het een beetje volhouden.

Bij 38 km nog een gelletje en daarna ging de route over fietspaden door een mooi landelijk, parkachtig gebied tot km 39. Daar kwamen we weer in Sneek.
De laatste lootjes of beter gezegd het laatste lood. Vlak na 40 km liep je onder een fietstunnel door. Naar beneden ging nog wel maar het ging ook weer omhoog. Dat was even wat minder.
Bij 41 km schuin de weg oversteken en daarna de klinkerstraatjes om het echt af te maken, letterlijk en figuurlijk.
Maar de speaker is al te horen en dan weet je, het einde is dichtbij. Na enkele scherpe bochten is de finish in zicht. Vlak voor de laatste bocht staat Evelyn die bij 21.1 km is uitgestapt.

Eindelijk de finish. Ik ben er. Ik kijk op m'n horloge. 03:26:25 over 42.6 km. Op de site van de marathon staat echter 3:26:38.(bruto?)
Ik ben aardig kapot en heb even tijd nodig om bij te komen. Geen P.R., maar dik tevreden.
Evelyn heeft een lekker pilsje voor me gehaald en daar geniet ik van terwijl we op Mente wachten. Het werd al wat donker dus was het moeilijk te zien wie er binnenkwamen.
En ja, daar is ie. Klasse. Jammer dat we niet alle drie hebben kunnen finishen.
Inmiddels was ik behoorlijk koud geworden. Geen gevoel meer in de vingers en zo. Dus zijn we maar naar huis gegaan terwijl Sieb van der Ploeg "Don't look back" zong.

Al met al geen makkelijke maar wel een hele mooie marathon. Ontzettend veel, maar ook erg enthousiast publiek.
Zeker een aanrader, als het tenminste weer wordt georganiseerd.

Garmin route: http://connect.garmin.com/activity/525836985

Groeten,
Jan


Reacties (1) Geen reacties meer mogelijk
1 maandag 23 juni 2014 21:43
Peter
Leuke verslagen Mente en Jan! Allebei gefeliciteerd.

Hopelijk komt er in 2015 weer een editie en kan ik mezelf motiveren om daarvoor te gaan trainen. Wat het is me wel duidelijk: ik heb een mooie marathon gemist. Dan is de eindtijd ook helemaal niet belangrijk meer.

Groet,
Peter

Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst