Verslagje Oldenburg, 19 oktober 2014
Geschreven door Peter Pettinga   
Een extra beker water drinken of eentje extra om te koelen, mijn zorgen liggen ergens anders.

Bart kan gelukkig de handen nog in de lucht steken als de Harm Noor van Oldenburg zijn naam scandeert, Baaart de Vries aus die Niederlande, aus Groningen.
Dat ik nou met alle vertrouwen naar Oldenburg ging, nou nee. Maar toch met goede hoop. Sinds enkele weken had ik al last van mijn knie en dat trekt de laatste tijd wat naar het boven been toe. Zo erg zelfs, dat ik soms hinkend de training begin. De laatste weken niet eens meer zelf getraind. Vorige week de 4-mijl uiteindelijk (uit nood) toch gelopen en dat ging verrassend goed. Maar de loop van vandaag was toch bijna 7x verder. Zolang ik veel snelheid maak, zoals op de 4 mijl, is de pijn zo goed als weg. De logische gedachte hierachter waarom ik dan pijnloos loop is dat ik dan minder grond contact maak en het dus minder op de knie en bovenbeen aankomt. Maar ja, ik kan ben niet in staat om 42,195 meter op zo地 3,40 te gaan lopen.

Afgelopen week alleen de donderdag training gegeven en voor de rest op rust. Opvallend was dat in de groep veel Duitsland gangers waren die achterin meededen; Bart (auch Oldenburg), Jan, Dick en Evelyn, allemaal nog even de benen los maar nait teveul meer.

Ik ging dus met Bart weg vanmorgen naar Oldenburg. We hadden dit al eens gepland. In eerste instantie zou het Zwolle worden maar die marathon ging helaas uiteindelijk niet door. Zoals afgesproken, was hij keurig op tijd bij mijn huis rond 6.30 uur. Zou zouden we ongeveer rond 8.00 uur in Oldenburg arriveren, tijd genoeg om onze nummers nog op te halen. Het weer was aangenaam, 16,5 graad gaf het dashboard aan. Bart vindt het te warm. Ikzelf kan wel tegen de warmte en maak mij daar niet zo地 zorgen om. Een extra beker water drinken of eentje extra om te koelen, mijn zorgen liggen ergens anders.

Om 8.30 uur hebben we onze nummers al te pakken. Alles gaat heel gemoedelijk. Parkeren geen probleem, nummers halen prima, geen stinkende w.c., en niet de drukte van een grote marathon. We hebben zelfs een mooi zit plek om nog een koffie en een thee te bestellen. Omdat Bart ook al reed, laat ik het betalen dan ook maar aan hem over.

Terug naar de auto om ons te ontdoen van de overbodige kleding. Bart doet nog even snel zijn huurchip in zijn schoen en lopen rond 9.30uur richting start. Een rustig dribbeltje stel ik voor, om nog even te voelen hoe het met de pijntjes is. Het gaat eigenlijk wel goed. Ik zie nog een bekend gezicht, Emile Nales (heeft al onder de 3 uur gelopen) richt zich op een tijd zo rond de 3 uur. Uit zijn gesprek vang ik op dat het vandaag niet hoeft, het zal ook wel door het weer komen, want nu het bijna 10.00 uur is, schat ik in dat het nu toch wel 20 graden is geworden. Mijn Garmin zoekt al zo地 10 minuten het GPS signaal, ik zou het toch jammer vinden dat ik mijn kilometer tijden later niet kan terug kijken. Hier in Oldenburg hebben ze alleen een meetpunt na 21,1 km punt. Het gaat gelukkig toch gelijk goed. De eerste meters lopen zie ik na het startschot. Zelf redelijk voorin gestart, Bart heeft ook zijn plek gevonden. Bart probeert de 3:30,00 grens aan te vallen en ik ben blij met elk p.r., al ga ik voor een tijd rond de 3:08,00. Ik heb besloten om alles tussen de 4,25-4,30 te willen lopen. Er staat overigens meer op het spel! Bart wil een wedstrijd in de wedstrijd. Wie het verst van zijn beoogde doel afwijkt, de 3:10,00(Peter) of de 3:30,00(Bart) geeft de andere een dikke ijsco. De zenuwen gieren dus door mijn lijf.

De eerste kilometers gaan prima, met 4,17 en 4,09 open ik zelfs Onpeters snel. Mogelijk komt dit doordat er ook halve marathonlopers en estafette lopers in ons vak starten en ik daardoor wat meegezogen word. Ik weet het wat te matigen naar 1 x 4,34 en daarna zit ik elke kilometer precies tussen de 4,25 en 4,30, grossartig. Er zijn in het begin gelijk al genoeg waterposten, alles lijkt goed te verlopen. In mijn hoofd ben ik al bezig met de 2e ronde, we lopen in Oldenburg 2x dezelfde ronde. Maar richting het 15, 16 kilometerpunt krijg ik toch al wat last waar ik bang voor was. Het linkerbovenbeen wil eigenlijk niet wat ik wil en begin me al wat zorgen te maken, veel te vroeg, niet nu. Ik weet de komende kilometers nog wel vlak te houden, maar ik trekkebeen, het gaat niet soepel. Moet ik dit nog eens 21,1km volhouden? Tuurlijk. Opgeven komt bij mij niet voor. Ik kom over de mat van de halve heen, net onder de 1,34,00, mooi op schema, dat wel. Maar ik voel het wegvloeien. De pijn wordt bijna ondragelijk. Bij het 25km punt voor het eerst over de 5 minuten, heeft dit nog zin? Ga ik in mijn 10e marathon opgeven? De snelste vrouw komt mij voorbij, ik pik nog even aan, maar het gaat gewoon niet. Ik denk dat ik nog meer kapot maak als ik nu door ga. Na 28 kilometer is het abandon Pettinga, Auf wiedersehen. Wat ik dan denk kan ik hier niet tikken. Balen. Aan de andere kant, het kon inderdaad mis gaan vandaag. Boven de halve marathon even niet voor mij. Rust. Misschien kan ik nog wat dankbaar werk doen voor iemand van de loopgroep.

Ik verwacht Bart overigens ook aan de andere kant van de weg komen en vraag of hij nog gelletjes nodig heeft. Op dat moment weet ik niet waar ik heen moet gaan, gelukkig is het inmiddels een 22 graden met een strak blauwe lucht. Wat zal ik doen? Ik besluit Bart zijn lusje af te wachten. Als hij na zo地 20 minuten er ook weer is, zie ik dat bij hem het beste er ook af is. De warmte eist zijn tol. 的k loop hem wel uit zegt Bart. Ja, doe dat maar voor ons zeg ik hem. 2 uitvallers in Oldenburg is ook wel wat teveel van het goede, dan zouden we niet meer naar de loopgroep durven komen.

Uiteindelijk ben ik best dichtbij het start-finish gebied. Moet ik die medaille nog halen? Op zich alle tijd voor, misschien krijg er spijt van als er later nog eentje ontbreekt, dus ik haal hem toch op, eentje met een verhaal. Ik loop naar de auto van Bart en kleed me om. Ik verwacht dat Bart op ongeveer 3:45-3.50 uitkomt. Hij finisht uiteindelijk in 3:55,54, keurig 9e in zijn leeftijdsklasse en bovendien 2e Nederlander! Achter? Jawel, Emile. Die ook lasten heeft gekregen zo te zien aan zijn tijd: 3:27,46. Bart kan gelukkig de handen nog in de lucht steken als de Harm Noor van Oldenburg zijn naam scandeert, Baaart de Vries aus die Niederlande, aus Groningen.

Bart wint de dikke ijsco, al vergeet ik dat op dat moment. Ik trakteer op eine bratwurst. Strompelend en een illusie armer vervolgen we de weg naar de auto. Toch kan ik Oldenburg aanraden! Veel ruimte, genoeg posten, gezellig, maar niet het massale publiek als in Berlijn of Hamburg. Maar ja dat zijn ook andere steden, steden met een geschiedenis. Thuis gekomen zie ik de uitslagen. Met een p.r. op het podium kunnen staan. Pindakaas. Ook Edward en Vanessa hebben vandaag niet gebracht wat ze zouden willen in Amsterdam. De teutolaufers ging het beter af een dag eerder. Die loopt blijft ook mooi en die hoef je niet altijd voor een tijd te lopen.

Verder zag ik dat Sander de clubkampioen was geworden:
Van harte Sander. David heeft een waardige opvolger gekregen.

Ronden                                    

1    4:17.5                                 
2    4:09.6                                 
3    4:34.1                                 
4    4:30.9                                 
5    4:30.3                                 
6    4:34.0                                 
7    4:26.2                                 
8    4:26.1                                 
9    4:24.3                                 
10    4:26.3                                 
11    4:27.0                                 
12    4:27.6                                 
13    4:17.9                                 
14    4:25.6                                 
15    4:25.5                                 
16    4:22.6                                 
17    4:26.4                                 
18    4:26.1                                 
19    4:28.0                                 
20    4:31.4                                 
21    4:37.1                                 
22    4:34.3                                 
23    4:45.4                                 
24    4:46.7                                 
25    5:01.1                                 
26    5:08.1                                 
27    5:08.3                                 
28    4:59.8                                 
29    3:07.8
Reacties (1) Geen reacties meer mogelijk
1 maandag 20 oktober 2014 10:14
Jan
Jammer Peter. Het kan je natuurlijk niet altijd voor de wind gaan. Soms zit het even tegen. Dan is het verstandig geweest om er toch mee te stoppen, anders maak je meer stuk dan je lief is. Ik had niet gedacht dat je nog zo ver zou komen met die knie, dus petje af daarvoor. Volgende keer weer beter. Eerst even weer rustig aan herstellen.

En Bart, jij gefeliciteerd met het uitlopen van de marathon. Klasse hoor. Ondanks dat je weet dat het niet meer gaat, toch doorgaan. Je kunt er weer een bijschrijven op je lijstje!

Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst