Verslagje NK-(halve)triathlon, Klazienaveen, 23 augustus 2015
Geschreven door Harmen   

"Dat kan toch niet gezond wezen" heb ik meerdere keren gehoord.  Misschien hebben ze wel gelijk, het is misschien ook wel gekkenwerk. Maar een uitdaging houdt mij scherp en gefocust....
Ik vertelde hem dat hardlopen mijn beste onderdeel zou moeten wezen, maar door de constante dorst en omgekeerde maag dit er niet meer in zat.

De 'Iron Man' vertelt

Na de inspanningen van gisteren (zondag j.l.) is er niks mooiers om op mijn vrije uitrustdag een verslagje over de prestatie te schrijven.
Graag wil ik deze met jou en de rest van de LB delen.`
 
"Maandag 17 augustus, na het werk, op naar zwembad 'de Blinkert', mijn trainingsplek van afgelopen 3 maanden. Zwemmen is vaak toch de zwakke plek tijdens een triathlon. Afgelopen zomer heb ik me daarom daar juist veel op gefocust, veel zwemmen en toch eindelijk die borstcrawl onder controle krijgen. Dat is gelukt, de 1900 meter waarvoor getraind moest worden is onder de knie. Ik ben er klaar voor, na de training met een goed gevoel naar huis. Klaar en ook toe aan de 6 dagen rust, die gevolgd wordt door de grootste uitdaging tot nu toe, de halve triathlon. Zondag 23 augustus zal er begonnen worden met 1.9km zwemmen gevolgd door 90km fietsen om vervolgens nog af te sluiten met een fijne halve marathon. Deze zomer hebben vele liefhebbende om mij heen mij voor gek verklaard. "Dat kan toch niet gezond wezen" heb ik meerdere keren gehoord.
Misschien hebben ze wel gelijk, het is misschien ook wel gekkenwerk. Maar een uitdaging houdt mij scherp en gefocust.

Dan is het eindelijk zover, zondag 23 augustus, na 1690 trainingskilometers, sta ik aan de start. Ik kijk om me heen, wat een professionals denk ik nog, niet te geloven, fietsen met de prijsklasse van een leuke auto, strakke wetsuits, afgetrainde lichamen, mensen die puur leven voor deze wedstijden. Geweldig om hier tussen te lopen, om half 11 stap ik in de bus die ons 1900 meter naar het startpunten in het Echtenskanaal brengt . Tijdens deze rit probeer ik niet te veel te denken aan het feit dat deze afstand weer terug gezwommen moet worden. Ondanks de trainingen vind ik dit toch wel een spannend onderdeel. Vlak voor de start, 11:10, mochten we het water in. Als 1 van de weinige zonder wetsuit duik ik wat onzeker water in, op hoop van zegen dat ik niet verkramp van de kou. Het water was 20,5 graden, dus dat viel gelukkig reuze mee, snap eigenlijk niet waarom iedereen een wetsuit aan heeft. 11:10 werd het startschot, nou eigenlijk een start toeter, geluid. Nou gaat het gebeuren, ik probeer een ritme te krijgen in de borstcrawl. Onder water was alleen het bruin van het zwart te onderscheiden, wat een smerig kanaal. Tijdens de ademhaling probeer ik de wal in de gaten houden om zo recht mogelijk te blijven zwemmen. Het is lastig om een rechte baan te houden als er geen zicht is waar je heen gaat. Na zo'n 1100 meter kwam ik uit een bocht en was het einde te zien, gelukkig. Het viel me tegen hoelang het nog duurde om vervolgens bij het einde te wezen. Geef mij maar een zwembad, mooi baantjes tellen. De laatste 300 meter zag ik mijn ouders aan de kant lopen, zoiets geeft altijd extra energie en zo leek het trappetje opeens heel dichtbij. Snel het water uit en naar de fiets, ik kon aardig "rennen" naar de wisselarea.
Klazienaveen Harmen fiets2015
Foto: FB van Harmen

Helm opzetten, schoenen aan, start nummer om, en weer gaan. Wat was ik blij dat ik dat water uit was en vertrouwd op mijn fiets zat. Er moesten 4 rondes gefietst worden, ik had mij voorgenomen om bij ronde 1 en 3 te eten. Gelukkig deelde ze op een punt nog bidons met sport drank uit. Zelf had ik 2 bidons van 750ml bij me. De eerste had ik na de eerste ronde al op. De 2e ronde heb ik een bidon sport drank aangenomen, pak maar eens een bidon met 33 km per uur uit iemands hand, geloof me, dat doet zeer. Maar die bidon is nodig, en die deed me ook goed. Aan het begin van de 2e ronde heb  ik die bidon helemaal leeg gedronken, precies genoeg om de ronde vol te maken. Tijdens het fietsen heb ik aardig wat fietsers in kunnen halen, alleen de mannen met een fiets ter waarde van kleine wereldreis haalden me in. Maar met windkracht 5 waren ze met de dichte wielen en zijwind niet geheel in voordeel. Voor me zag ik ze worstelen om de windvangers in rechte banen te houden. Op het zelfde punt zag ik een ronde later een vrouw die geholpen werd door de EHBO, dichte velgen op een recht stuk met zijwind, zo kan een triathlon ook eindigen. De 4e ronde heb ik nog een bidon van de organisatie gepakt en leeggedronken. Wat verbrand je veel op zo'n dag (5369Cal volgens mijn horloge), daar kan ook niet tegenaan gegeten en gedronken worden. Zwaar tevreden kwam ik de laatste ronde door, alleen 90km met 31.1 km/h gemiddeld voelt toch wel heel lekker. Snel mijn plekje zoeken om mijn fiets weer te stallen, nummer 420. Ik tel af 430.. 429.. 428.. ren door er staan allemaal fietsen. Staat er zo'n "halve wereldreis" op mijn plek. Totaal verward probeer ik mijn fiets ertussen te krijgen. Valt de "wereldreis" op de grond... oepsie.. nou ja snel hardloopschoenen aan en wegwezen.

Ik begin lekker, benen voelen verbazingwekkend goed, alleen erg dorst, heel erg dorst. De eerste km afgelegd in 4:51, het schiet door mijn hoofd dat dit rustiger aan moet in verband met het gebrek aan vocht. Ik besluit eerst rustig te doen tot de eerste drinkpost. Die was op ongeveer 2.5km, daar heb ik wat sportdrank, cola en water gedronken. Maar het mocht niet baten na 1 km weer last van vocht tekort. Gelukkig stonden er veel mensen met bekertjes drinken, wat leeft de triathlon hier, zelfs buiten de organisatie werd er zoveel aangeboden. Geweldig! Ik besluit hier ook maar even tijd te nemen om wat te drinken. Zo heb ik de halve marathon uitgelopen, met de 25 graden zon op mijn gezicht, en de inspanningen die al geleverd zijn, kon in niet meer dan 1/ 1,5 km op een bekertje water lopen. Toch een rare beleving, dat de benen wel willen maar het bovenlichaam met de lichaamsbehoeftes dit niet toestaan. Onderweg sprak ik nog met een man uit Limburg, ik vertelde hem dat hardlopen mijn beste onderdeel zou moeten wezen, maar door de constante dorst en omgekeerde maag dit er niet meer in zat. Hij vertelde dat het zwemmen zijn beste onderdeel was, maar bij de start werd hij door een medezwemmer onbedoeld in zijn keel geschopt. Samen fantaseerde we even over hoe lekker een biertje zou smaken, en vervolgde vervolgens onze wegen.
Na de vierde ronde kom ik het bos weer uit en ga richting het centrum van Klazienaveen, nog slechtst een paar minuutjes verwijderd van de finish.
Ik heb het gered, en dan mogen mensen me voor gek verklaren, maar na zo'n inspanning voel ik me levendiger dan ooit."
 
Groet Harmen
Reacties (3) Geen reacties meer mogelijk
1 woensdag 26 augustus 2015 08:36
anton
Knap gedaan, mooi geschreven en leuk om te lezen!
2 woensdag 26 augustus 2015 09:14
Edward
Mooi werk! En het zwemmen kan makkelijk sneller. Je tegenstanders hadden niet alleen voor de kou een wetsuit aan.
3 woensdag 26 augustus 2015 21:09
Lianne
Knap gedaan Harmen! Wat een prestatie!

Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst