Blaauwbekmarathon, Blauwestad, 42.2 en 21.1km, 4 februari 2017
Tweede plaats Edward!

Blaauwbek-1
Foto's: Harm Jan Kors, met dank!
Voor de derde keer werd er rondom de 'Blauwe Stad' een marathon georganiseerd en opnieuw valt deze samen met de Bedumer Winterloop. Zou Edward zijn overwinning van vorig jaar kunnen prolongeren? Hij liep ruim 5 min sneller dan in 2016 (toen 3:08:50), maar kwam 1min29 tekort op  winnaar Laurenz Boer. Dit is opnieuw zo'n super prestatie van Edward, die de eerste helft gehaasd werd door Erik. Gefeliciteerd Edward!
Krantenartikelen
42.2 km netto
Edward Pechler, 2e plaats. 3:03:12
21.1 km
Erik van Dijken 1:29:00
Vanessa Wuijster 1:53:27


Link naar de website

Blaauwbek-2

Blaauwbek-3

In plaats van het Amsterdamse "Lekker bezig", is het hier het Groningse "Primaaaa" en "Eem deurloopn".
"Loser, loser" hoor ik in de verte......

Lees verslagje van Edward>>>

De Blaauwbekmarathon, ontstaan als reactie op het afschaffen van de marathonafstand in Apeldoorn, die zich diep moeten schamen om het, uit commercieel oogpunt, nog steeds "Midwinter Marathon Apeldoorn" te noemen. Een marathon is toch echt 42195 meter. Mij zien ze daar niet meer.

Maar we hebben er in het Noorden een prachtige marathon bij. Een marathon in winterse omstandigheden met ieder jaar een ander parkoers. Een ander parkoers was het zeker, maar die winterse omstandigheden heb ik gemist. Eindelijk geen thermoshirt meer aan en gewoon weer in korte broek. De start en finish is in een sporthal. Alle marathonlopers konden een muziekje opgeven dat bij de finish gedraaid wordt. Ik kies voor een schunnig liedje van Uzimon: "Titty Taco".

Al heb ik wat last van één of andere spier in mijn rechterbeen, ik blijf ontspannen achter Erik lopen. Erik die, als voorbereiding op de marathon van Rotterdam, de halve loopt en mij de eerste ronde probeert te pacen naar een tijd van rond de 1:30. Na 18 km wordt het zwaar en moet ik even een tikkie rustiger. Erik laat zich afzakken en probeert mij weer op gang te helpen. Het gaat even moeizaam en ik zeg dat ik de tweede ronde een stuk rustiger ga lopen. Eerste worden gaat toch niet lukken. Ik weet dat er tenminste één marathonloper ver voor ons loopt en bij ons loopt nog een marathonloper die het minder moeilijk lijkt te hebben dan ik.

Erik wenst me succes en zet nog even aan voor zijn laatste kilometers. De aanmoedigingen klinken hier heel wat vertrouwder dan vorige week in Amsterdam. In plaats van het Amsterdamse "Lekker bezig", is het hier het Groningse "Primaaaa" en "Eem deurloopn". Ik probeer de andere marathonloper bij te houden en bij het keerpunt voor de sporthal hoor ik dat we de eerste marathonlopers zijn. Een motor rijdt met ons mee. Vaag. Blijkbaar is de andere loper uitgestapt. Het rustig aan doen kan ik wel vergeten met misschien toch nog een kans om mijn titel te prolongeren. Mijn medeloper neemt de kop en ik laat een gaatje vallen van 10 meter. Ondertussen denk ik na over wanneer ik hem zal inhalen, maar de mogelijkheid om te winnen geeft hem grotere vleugels dan mij en ik krijg steeds meer moeite hem bij te houden.

Langzaam daalt mijn vertrouwen dat ik hem nog wel in kan halen. Ik hou hem in het vizier, maar de afstand wordt i.p.v. kleiner, langzaam groter. Als ik de laatste kilometer langs het water loop en de sporthal in de verte zie, weet ik dat ik hem nooit meer kan inhalen. "Loser, loser" hoor ik in de verte. Het is Vanessa. Het publiek reageert verontwaardigd op haar "aanmoedigingen", en moedigen mij extra aan. Ik geef Vanessa een high five en als ik de sporthal nader hoor ik mijn liedje al. Harm haalt mij, net als ieder ander, als een winnaar binnen. Het is een gezellige boel in de sporthal. Vanessa die de halve in 1:53 liep, heeft zich goed vermaakt tijdens het wachten op mij. Net als vorig jaar een goed georganiseerde loop in het mooie, lege Oost-Groningen. Een echte aanrader!
Blaauwbek-1
Foto: Harm Jan Kors; bedankt!

Het kostte wat moeite maar met 3:03 ben ik heel tevreden. Na de ultra's deze zomer toch nog maar eens proberen om weer een plek in de Runners te veroveren?

Groetjes,
Edward


Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst