IRONMAN, Maastricht, 6 augustus 2017
Harmen zet wereldprestatie neer!

IRONMAN-4
Foto: Harm Jan Kors: Harmen ontspannen voor de start, meer foto's staan HIER
Hij had er heel hard en gedisciplineerd voor getraind en dat moet ook wel. In de voorbereiding een halve triatlon, een weekend naar Maastricht voor parcoursverkenning, solo fietsen Haren-Haren, twee verschillende trainingen op één dag, een (proef)marathon in Rotterdam (met een supertijd). Kortom hij was er helemaal klaar voor. Doel was: finishen! Subdoel: onder de 11 uur. En... hij maakte 't helemaal waar. Op een prittig zwem-, fiets- en hardloopparcours moedigde zijn supportteam hem telkens aan. Deze waren ook urenlang op de been. Super! Met een geweldig gemiddelde (meer dan 31km/uur) kwam hij van de fiets af voor het afsluitende onderdeel en zijn geheime wapen: maar liefst 178 triatlonatleten werden door Harmen gepasseerd. Hij finishte in zijn debuut IRONMAN als 27e van de 73 in de klasse M25. Geweldig.
Namens alle LBers, die de hele dag aan de APP gekluisterd gezeten hebben: gefeliciteerd met deze wereldprestatie!

Hele triatlon  netto
Harmen Stam 10:54:45 PR!
3,8 km zwemmen 1:07:37
178 km fietsen 5:45:16
42,2 km rennen 3:51:50
Wissels 4:34 + 5:30IRONMAN-3
Foto: Harm Jan Kors: Harmen tijdens de marathon, meer foto's staan HIER

Link naar de website

YOU ARE AN IRONMAN

Ik word er mee wakker, en ga er mee naar bed.
Zodra ik het water raak valt alle spanning van me af en begin ik ontspannen te zwemmen
Ik weet dat ik veel te hard ga, maar besluit er maar van te genieten
"je gaat 'em gewoon finishen he, dat heb je nu toch zeker wel door!"
Nu hunker ik toch wel naar dat ene zinnetje: "YOU ARE AN IRONMAN"

IRONMAN2017-focus
Foto's: Harm Jan Kors: Harmen zijn focus stond scherp op 6 augustus!

De video staat HIER.

Lees verslagje van Harmen>>>

Become One: First Time to IRONMAN

Wat een beleving, na in 2015 en 2016 de halve triatlon te hebben volbracht vond ik het tijd worden voor het echte werk. Dus ik heb de stoute schoenen, of met name de fiets en hardloopschoenen aangetrokken en ben gaan trainen voor de IRONMAN van Maastricht.

In de kerstvakantie ben ik begonnen met een globaal trainingsschema. Hiervoor heb ik 7 maanden weggezet. Om het overzicht erin te houden heb ik een aantal meetpunten ingebouwd. De eerste zal de Rotterdam Marathon zijn, met hierin wat sub punten als de Groet uit Schoorl Run. Deze eerst drie maanden zijn vooral op het hardlopen gericht zijn. Dit resulteerde naar een strakke tijd in Schoorl, en super debuut tijd op de Marathon.

Na de Marathon ben ik de rest van het trainingsschema gaan invullen. Hier zat "gelukkig" een rustpauze in, dit in verband met de bruiloft en huwelijksreis. Het verbaast me soms hoeveel mijn lichaam aan kan, maar zo nu en dan pak ik uit voorzorg een halve of volledige week rust. Naast een 40 urige werkweek en gemiddeld zo'n 8 en pieken van 12 trainingen in de week ligt overtraining ook op de loer. Zo'n weekje rust zorgt dan ook weer voor de juiste geestelijke focus.

De focus lag nu op het volgende meetpunt, de IRONMAN 70.3 Luxembourg. Deze is 7 weken voor Maastricht, goed om hier te kijken hoe ik ervoor sta. Aangezien hardlopen mijn sterkste onderdeel is lag hier voornamelijk de focus op het zwemmen en fietsen. Deze 2 onderdelen moesten volle bak gaan en dan zie ik dan wel hoe de halve marathon gaat. Zo ging ik volle bak aan het zwemmen en kwam na 27min alweer het water uit. De eerste 35 km van het fiets parkoers was vlak en daarna zo'n 40km heuvels en tot de fietsfinish 15km vlak. Onze buurman van de camping had het parkoers verkend en vertelde dat ik de eerst 35km niet te hard moest gaan aangezien er pittige klimmetjes inzaten. Hier had ik lak aan, het moest immers volle bak! Binnen het uur kwam ik al aan bij de klimmetjes en zat de eerste 35km er weer op. De klimmetjes vielen me reuze mee, het waren de tijdritfietsen die stil leken te staan. 1 voor 1 kon ik ze op mijn "simpele" racefiets inhalen. Na 40km in de heuvels aan het rammen te zijn geweest kwam het laatste stuk vlak. Natuurlijk was na de heuvels het gemiddelde niet meer boven de 35. Maar de benen voelde nog goed! Met de laatste 15km rondetijden van tegen de 40km per uur kon deze 90km afsluiten met dik 34km/u gemiddeld. Dat biedt wel vertrouwen voor het soortgelijke parkoers in Maastricht waar ik de 180km graag boven de 30km/u wil afronden. De benen voelde nog redelijk bij de afsluitende halve marathon, de temperatuur was hetgeen dat het zwaar maakte, +30 graden. Maar dat zal het in Maastricht toch niet wezen.....

Nu is het nog maar 7 weken, het laatste trainingsschema wordt gemaakt. Aftellen.. de laatste 4 weken begint de spanning op te lopen. Ik word er mee wakker, en ga er mee naar bed.

2 augustus, eindelijk vrij van het werk en kan me nu volledig richten op de IRONMAN. We hebben een trekkershutje gereserveerd op Camping de Bron bij Valkenburg. Het leuke is dat bijna het hele supportteam dit weekend ook in hetzelfde rijtje trekkershutjes logeren. Een gezellige boel dus. Donderdagmorgen kwamen Lester en Yvette bij de Bron aan en zijn we naar Maastricht gereden, hier kon ik mijn startnummer en overige spullen ophalen. Na de merchandise store van de Ironman leeggekocht te hebben zijn we weer terug gereden naar de Camping. 's Middags kwamen Harm Jan, Ronnie en Linda ook naar het zuiden. Na wat zwemmen en een Barbecue+ halve finale leeuwinnen maar op bed gegaan, uitrusten is nu het belangrijkste. Vrijdag de fiets in orde gemaakt en 's avonds bij de Nightrun in Maastricht te supporten geweest. Daar waar mijn ouders Heleen en Erik ook zijn aanschoven. Erg leuk alle side events rondom de Ironman, echt een hele beleving. 's Avonds terug gekomen bij de camping waren Anton, Lianne, Eddie en Carla ook al aangekomen. Na even gepraat te hebben ben ik op bed gegaan. Carla had nog leuke "bedtime stories" over triatleten die bij het zwemmen er al uitgehaald werden door de kramp. Dus echt slapen kwam er niet van die nacht... Zaterdag heb ik de fiets naar de transitiezone in Maastricht gebracht. Nu wordt het allemaal wel echt. Ik laat mijn fiets daar achter om die op zondag na het zwemmen weer te zien.
Na een stevige avondmaal ben ik met de wekker op 4:30 op bed gegaan.
IRONMAN-4
Zondagochtend 6 augustus, eindelijk is het dan zover. Ik rij met Danielle naar Maastricht. De rest van de supportcrew konden iets langer slapen. Om 7:00 worden de PRO's door het kanonschot weggeschoten. Hierna gaan de recreanten zich opmaken. Om 7:15 beginnen de recreanten in een rolling start, dit betekent dat iedereen bij zijn gewenste zwemtijd in het startvak staat. Ik ben tussen de 1uur 05 en 1 uur 10 gaan staan. Ik neem nog 2 gelletjes voor het zwemmen en de rij gaat langzaam naar voren. De spanning slaat toe, hier heb ik afgelopen 7 maanden heel veel voor opzij gezet. Alles flitst door m'n hoofd, het liefst zou ik omkeren. De rij wordt steeds korter, ik klap nog een keer in m'n handen en maak vuisten, "come on" zeg ik tegen mezelf. Dan ben ik aan de beurt om het water in te gaan.

Zodra ik het water raak valt alle spanning van me af en begin ik ontspannen te zwemmen. De eerst 1.5km is tegen de stroming in, dan een korte landpassage en 2km met de stroming mee. Hierna moet er om een gele boei gezwommen worden om de laatste 300meter tegen de stroming in naar de zwemfinish te zwemmen. Deze stroming was zo zwaar onder de brug dat ik het gevoel had niet vooruit te komen. Na 3.5 km zwemmen was de zwemsouplesse er inmiddels wel af. Ik ploeter me door het water en kom uiteindelijk aan wal. Zo dat was deel 1!

Op een rustig tempo ga ik naar de wisselzone toe. Helm op, schoenen aan, startnummer om en door. Aangezien ik hier al 2x parkoersverkenning heb gedaan, wist ik dat er in de eerst 45km steile stukken zaten. Onderweg kwam zag ik Ina en André nog staan, "kom op he!".
De laatste 45km kon lekker doorgetrapt worden. Het eerste rondje gaat voorspoedig, maar zodra ik tegen mezelf zeg: "come aan, nog zo'n rondje" gaat het opeens heel zwaar. De trappers gaan niet zo makkelijk meer rond als voorheen, nu net dat de zware klimmetjes eraan komen. Balen, balen als een stekker, zo snel had ik dit nog niet verwacht. Ik schakel terug en ga op een rustig tempo de heuvels omhoog. Na 120km lijkt het beter te gaan, ik schakel weer een keer op en praat mezelf wat moed in. Bij 130km kwam er nog een aardige pukkel, daar keek ik wel tegen op om die weer omhoog te gaan. Daar aangekomen schakel ik naar een lekker licht verzet en trap mezelf omhoog. Done! Nu nog de laatste 45km uitfietsen, ik trap weer naar een hoger cadans en uiteindelijk weer naar het grote verzet. Gelukkig, de snelheid loopt weer flink op. Om het doel van 11 uur te halen wil ik zeker wel bij 7 uur aan het hardlopen zijn...
IRONMAN2017-fotovdweek
Dit lukte zo ongeveer, na 7 uur en 3 minuten kon ik aan de marathon beginnen. Dit gaf me 3 uur en 57 minuten om deze te voltooien. Eigenlijk denk ik dat de marathon wel tegen de 3 uur 45 zou moeten lukken. Maar ik wil eigenlijk risico's nemen, toch de eerste keer en angst op zijsteken, mildsteek, krampen etc. Ik sla aan het rekenen, want... welk tempo is 3 uur 57 eigenlijk? Het eerste rondje loop ik wel lekker, de voorwaartse beweging van het fietsen zit nog in het lichaam. Ik weet dat ik veel te hard ga, maar besluit er maar van te genieten. Het 2e rondje besluit ik dat ik het tempo toch echt moet laten zakken, rond de 5:10- 5:15 liep aardig ontspannen. Dit tempo gaf me de ruimte om rond de 3 a 4 km even bij de drinkposten te stoppen en vocht aan te vullen. Want speciale wapen of niet, na 7 uur sporten kamp je snel met vocht tekort. Bij het 3e rondje stond een deel van de supportcrew bij een drinkpost. Ik besluit hier even een gelletje te nuttigen. Lester zegt tegen me: "je gaat 'em gewoon finishen he, dat heb je nu toch zeker wel door!"
Hij had gelijk, er stond nog maar een halve marathon tussen mij en de finish. De laatste ronde besluit ik het tempo wat op te voeren, ook wat drinkposten worden overgeslagen. Het kan niet meer stuk! Heerlijk gevoel, de laatste 3km beginnen de hamstrings en de lies wel te trekken, maar ik besluit lekker door te gaan. Nu hunker ik toch wel naar dat ene zinnetje, het zinnetje dat ik keer op keer op op YouTube en livestreams heb gehoord. Het zinnetje waar we het allemaal voor doen.

"YOU ARE AN IRONMAN"

IRONMAN2017-medaille

De video staat HIER.

Groet,
Harmen, IRONMAN

Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst