Verslagjes: Egmond, 11 januari 2009
Geschreven door Ger, Bert e.a. en Jakob   
Laatst aangepast op zaterdag 31 januari 2009

Verslagjes van GerBert e.a en Jakob

Ger

Bitter koud?: Jazeker!
Toch een feest?: Volmondig; Jazeker!!

Met 2 broeken aan en 3 shirts onder de jas aan de start verschenen van de beroemde "Egmond Halve".

Met een iets te spontane toezegging aan 2 collega's, toch maar die kant op gereisd. Had er natuurlijk al lang weer spijt van dat ik mee zou gaan, maar achteraf viel het geweldig mee.

Auto in Alkmaar geparkeerd; de bus stond al klaar en 15 minuten later al in Egmond. Plek zat in de lekker verwarmde tent achter de sporthal. Toiletten in overvloed en geen wachtrijen zoals wel gebruikelijk is.

Op het juiste moment richting start getogen en zowaar direct vanuit het startvak in een rustig dribbeltje naar de start en vertrekken zonder stil te hoeven staan!

Toch wel apart, zo aan de achterkant van het veld. We hebben zelfs gezongen onder het lopen!

De collega die zijn eerste wedstrijd van zijn leven liep, had zelf ingezet op een tijd van 2u15, maar hij voelde zich zo sterk dat ik hem na het verlaten van het strand niet langer afgeremd heb.

Pal achter mij lopend slalomde hij zich een weg naar voren en kwamen we in 2u04 over de finish. Hij liet zowaar de andere collega die een tijd ver voor ons liep achter zich!

Deze loop was een groot loopfeest met ontzettende veel deelnemers maar ook geweldig veel en spontaan publiek.

De organisatie was de beste die ik tot nog toe meegemaakt heb!

Bert e.a

Om 8.40 uur vertrokken Heino en ik vanuit Hoogkerk richting Egmond. Gezellig keuvelend en voorzien van koffie en de nodige broodjes kwamen we om 9.45 uur aan in Egmond aan den Hoef. Daar de auto geparkeerd en lopend naar Egmond a. Zee. Het weer is prachtig alleen ontzettend koud. Er stond namelijk aanzienlijk meer wind als de afgelopen dagen. Later kregen we te horen dat het gevoelstemperatuur – 8 graden was, er stond ons nog wat te wachten.

Na wat rond gekeken te hebben in de sporthal en onze sanitaire behoeften te hebben gedaan, zijn we richting de zee gelopen. Daar aangekomen, werd het pas duidelijk hoe koud en zwaar de loop ging worden.  Jeannette en echtgenoot Henk waren een dag eerder neergestreken in Egmond. Even bellen waar ze nu zijn. Blijkt dat ze een paar meter van ons vandaan waren. Dus zijn we met ons drieën weer richting de sporthal gelopen om de nodige voorbereidingen te treffen.

Daar aangekomen bleek dat Ger Coster ook al was gearriveerd. Elkaar nog even sterkte toegewenst en op naar de start. We hebben tijdens het omkleden besloten dat we bij elkaar zouden blijven zodat ik als haas voor Heino en Jeannette zou kunnen zijn. We gingen weg voor een eindtijd van 2 uur. In de eerste 400 meter kreeg Jeannette al last van haar kuitspier, maar ze wilde gewoon doorgaan. De pijn werd niet erger dus maar proberen of ze de hele route kon volhouden.

Henk heeft ons voor het strand nog meerdere malen toegejuicht. Daar aangekomen ging de wedstrijd beginnen. We moesten pal tegen de wind in buffelen, maar dit ging eigenlijk eigenlijk wel voortvarend.

Heino en ik liepen zoveel mogelijk naast elkaar zodat Jeannette een beetje uit de wind kon lopen.

In de duinen aangekomen moesten we nog wat behoorlijke stijgingspercentages overwinnen voor dat de route wat vlakker werd. Heino ging als een speer. Soms iets te snel, rustig aan Jeannette moet ook nog mee.

In de laatste 2 km nog een gemene bult bedwongen en op naar de finish. Met Jeannette op kop liep het ook nog even gemeen omhoog, maar dat kon ons niet meer tegenhouden om nog even een versnelling er in te gooien. Henk stond ons al weer toe te juichen. Over de eindstreep aangekomen waren we toch zeer tevreden over de eindtijd, 1.57.25.

We konden terugzien op een zware maar zeer mooie halve marathon.

Na afloop even lekker douchen, dachten we. Maar het was zo druk dat Heino en ik noodgedwongen samen onder één douche moesten staan, maar het water was gelukkig wel warm.

We hebben een leuke dag beleefd en waren het er over eens dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

Heino, Jeannette, Henk en Bert.

Jakob

Na een mindere voorbereiding dan voorgaande jaren, dit n.a.v. buikklachten die in het begin van vorig jaar optraden en waardoor ik vanaf april niet meer op de loopgroep trainingen verscheen, ben ik toch aan mijn 9e achtereenvolgende halve van Egmond begonnen.
 De zaterdag voor de wedstrijd even naar het strand geweest om de boel te verkennen (wandelen).  Hier bleek al dat het licht bevroren zand geen goede ondergrond zou zijn voor een goede loop.
 Zondagmorgen was er al vroeg activiteit in de straat omdat om 10.30u het startschot zou klinken voor de 10,5km lopers. De temperatuur lag nog onder nul en het waaide stevig.
 Nog even gekeken naar de start van de 20 wedstrijdatletes die nogal ‘zomers’ gekleed waren en hierna richting startvak. De zon scheen goed maar op de boulevard was het winderig en koud.
 Na een rustig begin door Egmond volgde een pittige strandloop waar inmiddels het zand behoorlijk mul was geworden. De stevige zuidenwind maakte het er niet gemakkelijker op en het passeren van veel lopers kostte veel concentratie.
Tot de duinopgang bij Castricum aan Zee bleven de elementen tegenwerken waardoor de klim naar de duinen ook nog veel energie kostte. In de duinen met de wind in de rug kon eindelijk weer eens lekker gelopen worden.
De paden waren goed te belopen maar vele langzame lopers hielden niet rechts wat wel op de borden langs het parkoers als verzoek was aangegeven.
Zoals gewoonlijk was de bloedweg na 19km weer eens de scherprechter en moest de laatste energie worden aangesproken. Bovenaan de bloedweg stond de familie te wachten waardoor het ineens iets makkelijker liep maar dat was maar van korte duur.
Een stuk vals plat,de klim om de vuurtoren  en de finish was inzicht.
Met een voldaan gevoel aangekomen en de wetenschap dat volgend jaar mijn 10e keer wordt en een niet verwachtte eindtijd van 1.41.7 mag ik van een geslaagde Egmond spreken.

Jakob Woldhuis

Uitslag, foto's


Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst