Verslag: Marathon Barcelona, 1 maart 2009
Geschreven door Edward   

Na drie dagen Barcelona is het dan eindelijk zover. Gisteren een goede voorbereiding gehad door naar CDCL te gaan. Een heerlijke loungebar aan het strand met grote kussens (of zijn het bedden), waar je heerlijk kan liggen, drinken en eten......

Foto: startgebied de avond ervoor

Vandaag de wekker op half zes. Om zes uur komen mijn collega Thierry en zijn vrouw langs om samen pannekoeken te bakken. We zitten in een hotel appartement met keukentje. De koekepannen hebben we zelf meegenomen. In een bazaar-achtige winkel een beslagkom voor 75 cent gekocht en wat plastic bestek.

Het plan is om Thierry naar een pr te hazen. 3:20 zou mooi zijn. Wat Vanessa gaat doen is een raadsel. Met 1 keer per week en soms 2 keer per week trainen is het moeilijk in te schatten.  De start is op een prachtige lokatie. Tussen 2 grote toren door kom je bij de vele fonteinen en watervallen. Het is redelijk overzichtelijk allemaal. Dit keer meer dan 9000 deelnemers. Een record. We hebben een startnummer voorop met heel klein onze naam en achterop eentje met alleen onze naam. We staan in het startvak en bevinden ons in goed gezelschap. 
Voor ons staat Jesus.

Het lied Barcelona wordt gedraaid en dan klinkt een heel zielig startschot. Langzaam komen we in beweging. 4:44 is de eerste kilometers moeilijk te halen hetbis best benauwd, maar al snel hebben we het gevoel dat we wel heel veel naar beneden gaan. Ook gaat het lichtjes motregenen  Het duurt niet lang of ons gemiddelde tempo ligt op 4:40. Ik hou wat in maar Thierry voelt zich goed en we komen op de 10 door rond de 47 min. De 15 passeren we in de 1:09. We liggen voor op schema. Maar helaas ik moet toch al een paar km erg nodig wat vocht kwijt. Altijd moeilijk in een stadsmarathon. Maar bij de 16 zie ik een wc staan. "Loop maar door ik probeer je weer in te halen" roep ik tegen Thierry.  Snel duik ik de wc in.  Daarna op zoek naar Thierry. 
Na een km van 3:57 zie ik hem in de verte.

Het begint nu ook wat meer publiek te komen de spanjaarden zijn ondertussen ook wakker geworden.
Het publiek is best enthousiast en ze roepen je naam als je voorbij bent. Dat krijg je met je naam achterop. De dertig km gaat nog in 2:22. Nog steeds goed op schema. Maar nu wordt het wel steeds vaker heuvelop. Thierry roept dat het over is. Het tempo zakt. Onder het 5:00 min tempo kan hij niet meer volhouden. Ik probeer hem op te peppen maar op is op. Als ik hem op sleeptouw probeer te nemen en achterom kijk ligt ie alweer meters achter. Een pr voor hem is nog makkelijk mogelijk. Dat mag hij niet meer weggeven in de laatste kilometers. Gelukkig is er veel publiek de laatste kilometers ze staan wel erg dichtbij soms zelfs op de blauwe lijn. De laatste 2 km gaan in ruim 5:30. Maar bij het opdraaien van Plaça Espanya hervindt hij zijn krachten en sprinten we naar de finish. 3:26:13. Toch een pr voor hem met ruim 3 minuten.
Ik realiseer me dat ik de Sagrada Familia helemaal gemist heb. We liepen er toch vlak langs hoor ik achteraf. Marathon lopen en sightseeing is geen goede combi.

Voor mij was het een opsteker voor de zestig van Texel. Voelde me na de finish nog erg goed. En de vele trappen bij de fonteinen waren geen probleem.

Snel omkleden en een plekje zoeken om te kijken hoe Vanessa het eraf brengt. Boven verwachting zie ik haar na bruto 4:13 al de bocht omkomen. Heel kapot ziet ze er niet uit. "Arriba Vanessa" schreeuw ik nog. Ze is nog helder genoeg om me te zien en zet de eindsprint in. 4:09:32. En dat met bijna alleen wat duurloopjes in het weekend.

Nu eerst drinken en veel eten. Morgen nog één dag om van Barcelona te genieten.

iPhone meeltje van
Edward

 

 


Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst