Verslag: Drents Friese Wold marathon, Diever 14 maart 2009
Geschreven door Peter   
Verslagje van Peter

In december zag ik het meteen: dit jaar vallen pasen en kerst niet samen; nee grapje: elk jaar vallen Haren en Diever samen, maar in 2009 niet! Dus DE kans om beide te lopen!
Want eigenlijk wil ik Haren ook nooit missen.......
Diever, wanneer was dat voor het laatst??? In 2001 en 2003.... Toen dacht ik nog: als ik de 28km in Diever kan, dan geef ik me op voor Rotterdam..
Die tijd heb ik achter me gelaten. Nu doe ik én Diever én Rotterdam. En de tijd dat elke marathon 'met de bek op het stuur' moet heb ik ook al lang achter me gelaten.
Er was slechts een klein probleempje, het vervoer erheen. Gelukkig gingen Greetje en Nico ook! Helemaal top.
En de vraag: 'waarom doe je de smeerpijploop niet?' is heel eenvoudig te beantwoorden: de Drents Friese Wold marathon is de mooiste marathon in de buurt op nog geen uur rijden. DAAROM!
Maar dat betekent nog niet dat 't een eitje was. Integendeel.
Lekker op tijd in het Dingspilhuis, kopje koffie. Het begon zoals gebruikelijk met het 'wat doen we aan?'. Gezien Erwin Krol, zou het wel eens kunnen gaan regenen onderweg. Dus zeker LANGE tight. Anderen denken daar duidelijk anders over: de helft draagt kort, de helft lang (en dan heb ik het over de broek!).
De start is heel speciaal: de kortere afstand (28km) start als eerste, daarna 15min later de marathon. Dus in Diever staat de finishklok NIET op de marathontijd, ook heel speciaal.
Nico staat voorin het vak, ik achterin. Ons doel is recreatief te lopen. Maakt niet uit, het blijft 42.2km, recreatief of niet. De route is adembenemend, pracht bospaden, langs vennen, schitterende vlakten, langs een schapenkudde met lammetjes op het pad, en na 25km heuvels; even denk ik in de Berenloop te zijn, zo dichtbij en zo mooi. Het weer is inmiddels niet meer mooi.
Ook die blaar niet, die na 25km opkomt. Nico en ik lopen gelijk op. Groepje na groepje lopen we voorbij met een strak tempo van ca 5.20/km. Dit is het schema van 3.45u. Natuurlijk weet ik al dat dat niet gaat lukken, maar het dwingt je om een constant tempo te lopen.
De verzorging is puik. Zelfservice dit keer, waarbij de tafels goed gevuld staan. Even een korte stop, 'KOEKHAPPEN' en dan weer verder. Zo rond de 34km begin ik de benen toch wat te voelen. Dan kun je nog zo geroutineerd zijn, bij dit tempo ligt toch altijd die psychologische dip te wachten. Door de resterende afstand te projecteren naar een bekende route ('nog even op en neer naar de CP-plaats'), verkort je de afstand. Dit werkt uiteraard pas vanaf de 34km, anders is de projectie veel te lang....
De cola bij de 37km ligt Nico zwaar op de maag en daardoor maakt hij het laatste stuk alleen nog maar rare geluiden. Mijn machinerie loopt bij 39km helemaal vast. Ik moet even kort stoppen, wat misselijk - energie te kort dus -, maar gelukig is dat van korte duur en kom ik weer op gang. Dit herhaalt zich nog één of twee keer, korte vloek en daar horen we Jan Kooistra in de verte. Greetje ziet mijn oranje pet van verre en zet het op een fotograferen. Behoorlijk kledder, finishen we dik boven de 4.09 uur, dus NETTO 3.54u.
De boullion smaakt prima, beetje heet nog en na een heerlijk warme douche, een koffie en een cola, rijdt Greetje ons naar Zuidwolde.
Een pracht marathon en een dikke blaar rijker, duik ik op de bank.
Greetje en Nico: bedankt voor 't vervoer, de gezelligheid en de het samen oplopen, helemaal TOP!

Peter

Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst