Verslag: Zestig van Texel, 13 april 2009
Geschreven door Edward   

Verslagje van Edward

Na 3 dagen van het mooie weer op Texel te hebben genoten is het dan eindelijk zover.
Na de pannenkoeken gaan we op weg. Vanessa huurt nog een fiets en met en rugzak met veel te veel eten en drinken gaat ze me zo goed mogelijk begeleiden. Ik heb heerlijk geslapen dus daar zal het niet aan liggen. Het belooft weer een zonnige dag te worden met 
weinig wind.

Na een minuut stilte voor een vannacht overleden ultraloper gaan we eindelijk van start. Ik probeer niet onder de 5:00 de km te komen. Na  4 km gaan we de zandvlakte op, op weg naar het eerste stuk strand. 
Hier weet ik al dat 5:15 erg moeilijk zal worden. Ploeterend door het zand eindelijk de kustlijn.
Hier loopt het iets makkelijker maar het is er ontzettend scheef. Niet goed voor mijn knieen. Het schaarse publiek is echter zeer enthousiast. Kinderen maken er een spelletje van om een soort hindernisbaan uit te graven in het zand. En juichen als de lopers op de uitgegraven eilandjes springen. Na 8 km strand eindelijk de strandafgang. Vanaf hier kan Vanessa weer een stuk meefietsen. Ik kan mijn tempo weer oppaken maar voel nu al dat dat stukje strand mij geen goed heeft gedaan. Dan weer het strand op. Hier is het iets minder scheef. Na 6 km eindelijk weer een strandafgang.

Na wat duinen gaan we het Slufter gebied in. Weer zand maar ditmaal met stenen. Ik probeer me maar op de prachtige omgeving te  concentreren. Vanessa kan me niet bijhouden op de fiets. Een mountainbike was hier wel handig geweest. Na ook deze beproeving te  hebben doorstaan gaan we weer de duinen in. De ene heuvel na de andere. In de verte de vuurtoren bij De Cocksdorp. Vanaf daar is het een lang stuk langs de waddenzee terug.

Ik ben al aardig kapot als ik in De Cocksdorp aankom. Vanessa probeert me op te vrolijken door te zeggen dat het nu alleen nog maar vlak is en we de wind in de rug hebben. Maar ik weet dat Vanessa gisteren dit stuk gerend heeft en kapot in ons appartement aankwam. Het was erg  warm. En nu is het niet minder warm.

Ik passeer het marathonpunt in 3:42 ofzo. Vraag me af hoe ik zo kapot kan zijn. In Barcelona liep ik fluitend 3:26. Het is erg warm en er is geen wind. Ik voel me zoals 2 jaar geleden in de hete marathon van Rotterdam. Hier iets minder publiek dan in Rotterdam. Maar de vele 
Texelse schapen en lammetjes maken met hun geblčr genoeg geluid om toch door te gaan. Ik wandel stukjes bij de waterposten. Steeds langer. Na het estafette wisselpunt op 43,5 km wandel ik nog  langer. 
Ik zie de eerste vrouw voorbij komen. Even denk ik aanhaken, maar mijn benen blijven wandelen. Vanessa roept dat ik niet te lang moet wandelen en ik zet me langzaam weer in beweging. De eerste vrouw heb ik snel bijgehaald en ik loop een tijdje met haar mee. Dan gaat het me te langzaam en ik neem wat afstand. Na een drinkpost waar ik teveel drink en eet krijg ik last van mijn maag bij de 50 km. Ik wandel weer en de eerste dame komt me weer voorbij. Een begeleider probeert mij nog uit te schakelen door tegen mij aan te fietsen. Na een tijdje ga ik weer rennen.

Met nog 5 km te gaan, zien we in de verte de eerste vrouw weer.Vanessa wil dat ik haar inhaal. Dat moet kunnen. Ik drink nog eenmaal en focus me op de gele shirtjes in de verte. Wat een heerlijk gevoel nog maar 5 km. Met nog 1 km te gaan weet ik dat het gaat lukken. Ik zet nog aan en met nog 400 meter te gaan haal ik haar in.  De begeleiders reageren enthousiast. Vooral degene die mij heeft aangereden.

Ik let al kilometers niet meer op mijn eindtijd en ben zeer gelukkig dat ik onder de 5:30 finish. 12 seconden sneller!!! Ik heb mijn doel bereikt. Verdwaasd wacht ik op een medaille maar daar doen ze niet aan op Texel. Ik ga uitgeput liggen in het gras. Een aardige meneer die 
vraagt of ik het koud heb brengt me een heerlijke warme rode deken. Ik vraag aan Vanessa of er ook patat in de buurt is. Helaas maar de kop soep die ze brengt smaakt ook prima.

Het is een prachtige loop maar zoals Harry Rutgers mij sms-te: het is een pokke eind!!

Over 2 jaar ben ik er weer maar dan op de fiets om Vanessa te begeleiden.

Edward


Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst