Peter's dagboek New York City Marathon, 2-13 november 2010
Geschreven door Peter   
Dagboek New York City Marathon, 2-13 november 2010

Dit verslag is direct bereikbaar via: www.runningpeter.nl

Bedankt voor de leuke reakties, welke nu geplaatst zijn onder de uitslagen

WE DID IT!!!

Foto's:
- van en tijdens de New York City Marathon
Friendship Run

- andere activiteiten

Filmpjes:
- time-lapse van de start
- eigen filmpjes komen nog !!!


Routes:
- New York City Marathon
Friendship Run

Twee krantenartikelen

137-NewYork2010
Foto: Peter op de First Avenue, genomen tijdens de marathon

13 nov, 16:00u

WEER THUIS!

Als ik dit schrijf, nu weer thuis in Zuidwolde, heb ik een nacht van bijna 11u er op zitten. Ja dat krijg je als je een nacht 'doorzakt' in het vliegtuig.
Rond 9u vonden zijn loopmaatjes aan het begin van hun dl het welletjes en ze brachten een serenade onder het slaapkamerraam.
Het was eigenlijk ook wel tijd om er uit te komen, en met een ING-NY-jasje aan nam ik de eerste LB-felicitaties in ontvangst - stom: ik was vergeten 't prijskaartje er af te halen en mijn NY-MEDAILLE om te doen- de grootste medaille die ik heb!!!

12 nov.
Met een vertraging van slechts 45min landen we op Schiphol; valt nog mee gezien de erg harde wind en het feit dat we ook in New York bijna een uur te laat vertrokken. Later op de dag is de vertraging enkele uren en sommige vliegtuigen gaan helemaal niet weg. We hebben de terugweg dik 90 miles extra gevlogen, rondjes boven de Noordzee i.v.m. de harde wind. Een nacht in een vliegtuig valt niet mee: behalve de karige maaltijden, was ook de Heineken snel op en koffie over de broek door erg onhandige stewardes . Als er ook nog al wat blaffende medepassagiers zijn, de stoelen krap en veel lawaai, dan begrijp je dat de meesten géén tot max 3 uur slaap krijgen. Even leek het er op dat niet alle koffers in Amsterdam gearriveerd waren, maar gelukkig toverden ze alnog de resterende koffers boven water. De eerst klas plaatsen in de trein waren erg welkom en om 13:45u stapten we de thuiswoning weer binnen.
Natuurlijk gelijk in de Noorderkrant & Ommelander Courant gekeken, waar de enorme (kleuren)foto met 3 LB-ers in NY tijdens de Friendshiprun in stond afgebeeld evenals een erg leuk stukje! Bedankt journalist! Later op de dag werd deze dagboekschrijver nog verrast door een geste van zijn loopmaatjes.... hij is er nog steeds beduusd van.
Om 22u gaat de kaars helemaal uit......... ook niet gek na zo'n lange (reis)dag.

11 nov
De laatste dag in NY. wat ga je dan doen als je nog niet op de Empire State Building geweest bent. JUIST!
We nemen er ook een Sky Ride trip bij. Erg leuk om in een virtuele helicoper over NY te vliegen. Onvoorstelbaar snel (40sec) ben je van de 2e op de 80e etage. De tweede lift brengt je nog eens naar de 86e. Adembenemend uitzicht, mag je niet missen. Kortom: weer veel foto's en fimpjes om lang na te kunnen genieten. Vandaag is het Veterans Day in NY met een lange parade en veel mooie auto's. Voor de tweede keer binnen één week zijn belangrijkste Avenues afgesloten. Dat kan in NY, want ALLES KAN daar.
Om 14:40u vertrekken we naar Newark Airport, waar het inchecken chaotisch gaat, je de schoenen uit moet doen bij de controle, maar de detectiepoortje de muntjes in mijn broek niet opmerkt.... Het instappen liep vertraging op doordat het vliegtuig - en Boeing 757-200 - bij een verkeerde gate stond.... waardoor we bijna een uur te laat vertrokken.

10 nov, 9:30u (ned: 15:30u)
Gisteren géén tijd voor 'n verslagje, nu eigenlijk ook niet. Er is in NY ook zo veel te zien!
De pijn in de beentjes valt mee, die van Luud ook. Maandag wat bewolkte dag met pittige wind. Gelukkig op marathondag veel beter weer!
Finisher T-shirt gekocht - lange mouwen, American Museum of Natural History (veel te groot!), door Central Park (erg mooi) en nog veel meer.
Gisteren: Strawberry Fields, Dakota Building, boottrip rondom Manhattan, Hard Rock Café, Musical: Rock of Ages, blues café B.B. King en nog veel meer (ik heb nog met Disney oren op gelopen in NY, de foto hiervan komt uiteraard niet op deze website).
Zo, genoeg voor nu, terug naar hotel, wat eten en op pad. De foto's van maandag en dinsdag houden jullie te goed, tenminste als jullie dat leuk vinden!

Heel erg bedankt voor alle leuke reakties! 

8 nov,12:00u (ned: 18:00u)

WE DID IT!
Waar zal ik beginnen... 't was zo overweldigend . En nu spreek ik ook uit eigen ervaring....
De droom van iedere marathonloper: de New York City Marathon is mij nu ook overkomen. Ik ben nog niet helemaal ontwaakt.
.... Het was één groot feest. Het begint al bij de start, prachtig weer. Op een terrein waar alle 45.000 lopers zich verzamelen voor de start hangt al een 'Pink Pop' sfeer door de bands die er spelen.
Onder de ruim 1700 lopers staan 3 LB-ers aan de start, allemaal in een andere 'Wave'. 
63 UPS-wagens op een rij voor alle bagage. Erg goed doordachte startvakken waardoor ik al in ca 1 min de startsteep bereik.
En dan de race zelf: na de winderige Verrazano-Narrows bridge (ik liep helaas op het benedendek), lopen we in Brooklyn een oorverdovende massa toeschouwers tegemoet. En dat duurt voort tot aan de finish.
Alleen op de vele bruggen is het stil, maar na elke brug weer drommen mensen. Onderweg heel veel bands (meer dan 120!), en dan zijn 't niet zulke kleintjes, maar knallende rock bands met oude rockers en lang haar.
Eigenlijk zou ik er wel bij stil wilen staan, zo goed klonk het allemaal.
En enorme koren met gospel singers. En al het water en Gatorate: goed spul, maar zo veel!
Enorm veel vrijwilligers, die allemaal vinden dat je er nog goed uitziet! Bedankt!
De Queenboro bridge tussen de 15 en 16 miles blijkt de scherprechter te zijn. Niet alleen voor Haille, maar ook voor de andere lopers.
De First Avenue die daarna volgt is weer een verademing, ook al is het eind niet zichtbaar. Gelukkig staan daar ook onze supporters. SUPER!
Via de Bronx met een enorm (alles is groot) videoscherm, weer op weg naar Central Park, maar eerst nog een pittig stuk over de Fifth Avenue. En inderdaad: het Central Park is heftig maar erg mooi.
De finish is dan al hoorbaar, maar het laatste stuk naar de finish is behoorlijk pittig. Hier ook toeschouders, rijendik!
Die slepen iedereen er doorheen. Na de finish loop ik naar het parcours, mile: 24.5 en ga ook nagenieten....
's Avond doen we dat nog een dunnetjes over in de Afterparty in Heartland Brewery onder de Empire State Building.
Wat 'n dag : A DREAM CAME TRUE!!

161-NewYork2010

Het scorebord (niet zo belangrijk deze keer, genieten stond voorop!):
Peter: 3:52:29 (42e (ultra)marathon)
Luud: 4:22:16 (hij zegt dat 't nu echt zijn laatste was)
Janneke: 4:52:35

Veel inside-foto's van de wedstrijd (genomen door Peter) staan HIER.

Het Garmin parcours van de wedstrijd staat HIER.En... een uitgebreider verslag komt in de komende clubkrant!

6 nov, 13:30 (ned: 18:30)
Opnieuw een vroege dag. We gaan deelnemen aan de Friendship Run. Alle nationaliteiten doen mee, dus een erg kleurrijk geheel. De foto's van deze run staan HIER, kijk zelf maar hoe leuk 't was. Beetje koud vanmorgen, wel zonnig. Morgen 't zelfde weer. De marathondag zal vroeg beginnen: om 5:30 opstaan, de bus vertrekt om 6:30 vanaf het hotel. Goed geregeld.
Op mijn bed liggen alle spullen al klaar.

De Friendship eindigt altijd met het ruilen van T-shirts. Ik ga met 5 nieuwe shirts naar huis waaronder één van Boston, Chili, Brazilië, Medoc Marathon.
We halen zo wat sandwiches voor morgen; de supporters vertrekken later.

In het Central Park kwamen we de Winsumers tegen (en Pino); dus gelijk maar even met Janneke op de foto! Tini Visker staat in het zelfde startvak als ik (wave 1, groen, corral: 17). Ook zij mikt op 3:45u. Misschien gaat 't lukken samen te lopen. Zou leuk zijn. Spannend allemaal, ook al vinden sommigen mij niet goed wijs met 41 marathons achter de kiezen. Miscshien is dat ook wel een beetje zo..... Maar liefst 37% debuteert in New York. Van de 125.000 Amerikanen die vóórinschrijven krijgen er maar 35.000 een startbewijs. De oudste deelnemers zijn een 90-jarige man en een 83 jarige vrouw. Dus voorlopig kan ik nog even vooruit.....
Tot zo ver, we gaan zo op weg naar de Marathon Eve: een grote pasta party en meer o.a. vuurwerk. En... uiteraard vroeg naar bed. Wordt vervolgd met zere benen morgen!
De groeten van ons allemaal!!

5 nov, 21:45 (ned: 02:45)
De dag begint vroeg: om 7:15 ontbijt, en om 8u lopend met de groep van Holland Runner nar het Central Park voor groepsfoto's en een trainingsloopje. Erg leuk, inderdaad heuvelachtig, grote groep, groepsfoto, prachtige omgeving. Komt nu echt heel dichtbij. Morgen de Friendship Run. Ga daar proberen wat Hollandse marathonshirt te ruilen voor bijzondere buitenslandse shirt(s). Ik ga voor een shirt van een Italiaan, maar ik betwijfel of die wel mijn maat dragen....
Een prima dag, erg goed weer, een verademing sinds gisteren. het weer voor zondag wordt ook prima: 50 F, dus ca 10 C. En géén regen. Holland Runner heeft nu een eigen bus, dus niet mer zoals Edward om 4 u uit bed, maar om ca. 5:30u. Ook nog wintertijd, dus uurtje extra. De rest v.d. dag nog wat door de stad geslenterd, erg leuke muziek gezien, museum geweest, kortom, tijd te kort.  

4 nov, 22.04 (in Ned: 03:04)
Vannacht begon het eerst te miezelen, later echt 'cats and dogs'. Peter zijn schouder begon toch weer te protesteren vannacht en Luud heeft een zeurende knie en dat zijn géén smoesjes Edward! Om 9u ontbijt aan de overkant bij Silo. Prima ontbijt daar! Daarna met de groep wandelen naar de Expo! Wat 'n regen. Kleddernat. Bij de expo liep alles gesmeerd. Het leek wat chaotisch maar je werd keurig langs alle punten geleid en je tas werd al snel gevuld.
De Expo trouwens ook: wat 'n drukte en wat 'n kleding. Het duizelde me op een gegeven moment echt. Ik liep b.v. met een wit Asics ING-marathon jasje aan en leek wel een ijsbeer. Nee, niet mijn kleur dus. 'n Blauwe staat mij altijd beter. Die dus maar gekocht. Maatje XL, en het marathonshirt maatje M. Beetje raar, maar 't past en daar gaat het om.
Nog wat kleinigheden, op de foto, foldermateriaal en toen op weg met de bus naar een gratis in een enorme sportwinkel: heerlijke pizza en nog meer. Nog steeds regen, dus toen maar een 7-daagse metrokaart gekocht en op weg naar het WTC, Ground Zero.
Indrukwekkend, al die wolkenkrabbers en restanten van wat eens de Twin Towers waren, die als alles klaar is als waterbasins gereconstrueerd worden. Er zal i.p.v. 2 Twin Towers nu één Tower gebouwd worden. Nog even gewandeld, maar het weer leende zich daar niet zo naar. Doen we kmende week nog wel eens over met en boottripje naar het Vrijheidbeeld.....
Morgen een trainingsloopjes door Central Park, heerlijk en Peter gaat kijken hoe zijn schouder zich houdt.
En .... als je dit verslagje leuk vindt, schrijf dan eens wat bij de reakties.....


3 nov, 22:18 NY (3:18 Nederland) 
Vandaag de eerste hele dag in NY. Prachtig weer, zonnetje en blauwe lucht, temp ca 12gr.
Goed geslapen door de extra lange nacht, en na een stevig ontbijt in Captain's Café naast het hotel, vandaag aan de wandel, de metro komt een andere dag. Eerst richting Times Square. Alles is goed te doen door de centrale ligging van het hotel. Wat 'n schitterende lichtreklames, zelfs overdag. Daarna naar de grootste fotozaak van NY: B&H - what's in a name - kijken of daar 'de speeltjes' betaalbaar zijn. Peer scoort er een Kodak Zi8, dus dat worden straks filmpjes vanuit 't startvak van de marathon. In onze wandeling komen we langs diverse leuke dingen, Wilma scoort een Levis ('n echte! voor slecht $45), lopen over Broadway etc, en komen tegen de avond aan bij Rockefeller Center, waar je vanaf de 67e etage een pracht uitzicht hebt op 275m naar alle kanten (je ziet o.a. de top van de Empire State Building, die nog net hoger is, gaan we ook nog we op..) van NY incl de zonsondergang.
013-NewYork2010
Na een wandeling van dik 10km - als de Garmin je niet bedriegt - zijn we weer bij het hotel terug, even alles aan de oplader, foto's selecteren en dan op weg naar een restaurantje.
Tot zo ver vandaag.
Morgen mijn startnummer ophalen!!!


2 nov, 21:19u in New York (3 nov,  2:19u in Nederland)
We zijn er!!!! Super! Na een heerlijke 'fish and chips' aan de voet van de Empire State Building, zitten we nu bij Starbucks met gratis WiFi.
De reis ging heel voorspoedig; wel een lange reis en zitten in een vliegtuig is toch op den duur wel wat behelpen.
Gelukkig kon je onderweg films bekijken, zodat de reistijd (ruim 8 uur, dik 3800 miles) toch nog snel ging.
Uiteraard veel marathonlopers in het vliegtuig, opvallend veel jongeren die voor een goed doel gaan lopen (Human Right Watch) - met een langste duurloop van wel 30km! dat wordt nog lachen zondag...
Hierbij al een pracht foto van Manhattan, op de fotopagina HIER, staan nog wat meer fotos.
De kamer is erg mooi en heel riant. De dompelaar werkt perfect, alleen duurt het op 110V wat lang.
Bij de douane ging het heel soepel. Het douane-hondje wist zelfs zelfs de geur van bananen in een koffer te traceren. Tot zo ver morgen ongetwijfeld meer!


Het nu al fameuze loopshirt:
HollandRunner_shirt

Naar de Links

1 november
De ICE POWER helpt: veel minder last van mijn schouder. Komt 't door de spanning? Trekt die naar mijn schouder? Wie weet. Ben vandaag geknipt en geschoren. Netje op reis, zo hoort het.
De lijstjes met 'Things to do' worden steeds kleiner. Leuk al die mailtjes met suc6. Hartverwarmend! We nemen het allemaal mee. De Berenlopers ook suc6! Als jullie finishen zijn, sta ik in het startvak. Apart hè. Denk daar maar eens over na.
Ben eigenlijk nog op zoek naar een handig toestelletje om snel filmpjes (en foto's) te maken in het startvak en onderweg, b.v. de Kodak Zi8 of de Sony MHSP5.... heb nog wat verjaardaggeld gespaard, wie weet komt het nog.... Eens bij de tax-free of in New York kijken. dat zijn zo wat ideetjes....
Vanavond vroeg naar bed, want om 06:00u staat de taxi voor de deur. Dus morgen, 2 november, géén dagboekverslag.
Als we in NEw York zijn, is het in Nederland al 3 november en zijn we waarschijnlijk te moe om nog iets te ondernemen.........

31 oktober
Gisteren avond feestje...leuk!... en wintertijd. Volgende week weer windertijdovergang , maar dan in NY.
Help! Wat is dat? Een pijnlijke schouder/nek! Geen pretje! Gaat nu (15u) al beter. De meeste spullen zitten in de koffers.

Wat een verrassing!
De postbode komt ook op zondag in Zuidwolde. Een erg leuke kaart van Sabina, Heino en Tineke met gelukwensen! SUPER: bedankt, leuk dat jullie zo meeleven!

De trainingen van Peter:
In de afgelopen maanden (aug-okt) zijn totaal 688km afgedraaid. Je kunt 't zien in 't LOGBOEK (moet je wel even na inloggen...), De langste dl was 38 km op 16 oktober. Lijkt best aardig wat, maar valt op zich wel mee. Voor de Groningen Stadmarathon 2008 b.v. was 't veel meer, en dat is géén garantie op succes! De marathon blijft onvoorspelbaar.... en dat maakt 't zo boeiend! 

- een restaurant om de hoek: Silo Café
- New York tips bij CityZapper
- New York kortingpas bij CityPass
- warenhuis Macy

De tekst in het boek van Marti ten Kate, SUPER!
OerendHard_Marti

30 oktober

We hebben (oranje!) oordoppen aangeschaft, tip van Edward.
Het weer in New York ziet er goed uit, zie HIER
Als je je favoriete loper in New York wilt volgen kan dat het beste HIER via de Atlete Tracker (SMS is veel te duur!); kan ook via applicatie op iPhone, maar die heb ik niet........
De laatste middellange duurloop zit er op: 20km.
En............ een kaart met een lieveheersbeestje gehad! Bedankt afzender (de DVD kost niets!)
Gisteren ook nog even de paperassen voltooid met een toevoeging op de ESTA-formulieren.....

29 oktober
De laatste werkdag (Peter) voor de vakantie zit er op; alle klussen afgerond, gedelegeerd of geparkeerd. Het hoofd leegmaken, zo noem je dat. Leegmaken voor de nieuwe indrukken en ervaringen (sommigen zullen het ontberingen noemen als ze denken aan een marathon).
Het wordt trouwens een mooi getal: mijn 42e (ultra)marathon met 42 (.2)km. Een aantal jaar geleden dacht ik dat het mogelijk moest zijn om mijn 50e in New York te lopen. dat is niet gelukt. Wat ook niet meer gelukt is, is een tijd onder de 3:40u. Geen probleem vind ik persoonlijk, de tijden van PR's liggen al ver (2005) achter me (3:16:54) en nu gaat 't om het plezier (- en de sport!)
Voor Luud wordt het zijn 7e als ik goed geteld heb. Het zou mij niet verbazen als hij dicht bij zijn beste tijd gaat komen (1996: 4:04:07). Hij is beter in vorm dan ooit.

Er gaat trouwens steeds meer techniek mee:
digitale fototoestellen (2x), geheugenkaartjes, USB-sticks, Laptop, Garmin GPS, Polar RS200 met footpod (toch...), borstbanden, scheerapparaat, GSM's, veel (USB) opladers, (oude) dompelaar (wat is dat?), verloopstekkers, diverse kabeltjes, reserve batterijen.....

28 oktober

oerendhard Oerend Hard!!

Mijn zwager Titus, die in 2004 ook de New York Marathon liep met een groep van Tubantia, stuurde mij een door Marti ten Kate gesigneerd boek met wens op.
Een heel erg leuk boek,
dat ik zeker mee ga nemen naar NY.

Lees er HIER meer over

Titus en Bea bedankt!

De shirtjes - het vervolg.
Inmiddels weet Holland Runner al dat de labels van de shirt 'L' foutief zijn. Er wordt met alle macht gewerkt om nieuwe shirt te fabriceren.
Na werk ff de stad in geweest voor USB-oplader voor AA-batterijen, omdat mijn huisoplader niet op 110V kan en deze dus met een USB-oplader wel.
Bij het Onderdelenhuis hebben ze ook alles. Gelijk ook maar 'Het Verloren Symbool' van Dan Brown gekocht, 't is tenslotte een lange reis...
De terugreis gaat op een Herfsttoer van de NS, lekker luuks, eerste klas voor maar € 40,-- Ook een tip voor anderen,  Zie HIER
Wordt vervolgd....

27oktober
Via dit artikel ga ik proberen bij te houden hoe 't reilen en zielen in New York ons vergaat wat betreft de marathon en het randgebeuren.

Gisteren hebben we van Holland Runner schitterende oranje shirts gekregen, waardoor we EXTRA opvallen in New York.
Echter door een foutje bij de leverancier zijn de 'L'-maat loopshirts in werkelijkheid 'S', waardoor ik als ik 'm aantrek, mijn hartslagmeter er niet meer onder krijg. Dat wordt dus nog hersteld (hoop ik).
Alle 'L'-shirts waren 2 maten te klein. Wel lachen hoor..... Gelukkig was 't supportershirt wel in orde.
Als 't niet lukt, dan loop ik gewoon in mijn oranje Amsterdam shirt (met LB-hempje er over heen).....

De startnummers van Luud en mij zijn bekend.

Peter: 17613, starttijd: 9:40 (Bedum: 15:40), green wave #1, corral#17
Luud: 41243, starttijd: 10:10 (Bedum: 16:10), green wave #2, corral#41
Janneke: ???

We (Luud/Tineke, Peter/Wilma) vliegen dinsdag 2 nov naar New York (12:20u) en komen vrijdag 12 nov terug (8:15u).


Diverse links:

- De website van de New York Marathon kun je HIER vinden.
- HIER kun je HET New York handbook voor de marathon doorbladeren.....
- En in DIT hotel zitten Luud, Tineke, Peter en Wilma..
- Het hotel is een echt MARATHON hotel, lees 't HIER
- We reizen met Holland Runner
- Weer in New York: zie
HIER
- Atlete Tracker:
HIER
- een restaurant om de hoek: Silo Café
- New York tips bij CityZapper
- New York kortingpas bij CityPass
- warenhuis Macy


Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2022  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst